Τουρκογενής ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η Άγκυρα «τρίβει» τα χέρια της...

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ως διάδοχος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, για την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους, «φωτογραφίζεται» ένας από τους βασικούς ιδεολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι από αμερικανικά πυρά στην Συρία, κατά τα τέλη Οκτωβρίου, ο νέος επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον Guardian, ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι, ιδρυτικό μέλος της και «θεωρούμενος ως ένας από τους ιδεολόγους» του Ισλαμικού Κράτους.

Ποια είναι η καταγωγή του; Κατάγεται από την μειονότητα των Τουρκομάνων του Ιράκ.

Δεν είναι δηλαδή Άραβας, αλλά τουρκογενής, κάτι που σημαίνει πως θα διάκειται φιλικά απέναντι σε Τούρκους.

Είναι πτυχιούχος του πανεπιστημίου της Μοσούλης, ενώ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον ανελέητο διωγμό των Γεζίντι Κούρδων, από το Ιράκ το 2014. Ακόμα ένα κοινό δηλαδή με την Τουρκία: Μισεί τους Κούρδους.

Αν το ρεπορτάζ ισχύσει και ο Σάλμπι γίνει επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Τουρκία θα «τρίβει» τα χέρια της. Ο μουσουλμάνος Ερντογάν, ο οποίος στέλνει ισλαμιστές-τζιχαντιστές μισθοφόρους στην Λιβύη, θα έχει ακόμα περισσότερες «άκρες» στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς ο αρχηγός του θα είναι τουρκογενής.

Και αφού ο Ερντογάν στέλνει τζιχαντιστές στην Λιβύη, θα στέλνει σίγουρα καμουφλαρισμένους ισλαμιστές και στην Ελλάδα, τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της Άγκυρας. Με αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, τουρκμένο, η Ελλάδα, δεν αποκλείεται να γίνει βασικός στόχος του ΙΚ.

Από τον Αύγουστο του 2019 ο Σάλμπι βρίσκεται στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» των ΗΠΑ. Προσφέρονται μέχρι και 5 εκατομμύρια δολάρια για το «κεφάλι» του.

Παρουσιάζεται στον ad hoc ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «δυνητικός διάδοχος του αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι».

ΦΩΤΟ VIDEO SCREENSHOT

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί