Χιλιάδες Ταϊλανδοί συμμετείχαν σήμερα σε αγώνα δρόμου στη Μπανγκόκ «κατά της δικτατορίας»,
στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μετά το πραξικόπημα του 2014 που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής μιας πολιτικής κυβέρνησης.
Περίπου 12.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, συγκεντρώθηκαν πριν τα ξημερώματα σε πάρκο της Μπανγκό φορώντας πολύχρωμα αθλητικά ρούχα για να συμμετάσχουν στον «Αγώνα Δρόμου κατά της Δικτατορίας», σύμφωνα με τους διαδηλωτές και τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.
Οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα όπως «Ζήτω η Δημοκρατία!» και «Πραγιούτ φύγε!» ενώ έτρεξαν μια απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων, με την παρουσία της αστυνομίας να είναι έντονη. Κάποιοι μάλιστα έκαναν και τον χαιρετισμό με τα τρία δάκτυλα, σήμα των οπαδών ενός από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης και μία χειρονομία που εμπνεύστηκαν από την ταινία “The Hunger Games”.
Τον προηγούμενο μήνα μία γνωστή προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Τανατόρν Ζουανγκρουνγκρουανγκίτ, διοργάνωσε τη μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση από το 2014.
«Μπορείτε να δείτε την οργή των ανθρώπων (…) Πιστεύω ότι αυτό είναι το πρώτο βλήμα προς μιας γενική αλλαγή στην Ταϊλάνδη», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Τανατόρν.
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου το κόμμα του αναδείχθηκε ως το τρίτο μεγαλύτερο στην Ταϊλάνδη, με περισσότερες από 6 εκατομμύρια ψήφους, κερδίζοντας μεγάλη υποστήριξη από τους νέους που ανησυχούν για τον ρόλο του στρατού στην πολιτική.
Ο Πραγιούτ, με τη στήριξη της γερουσίας, τα μέλη της οποίας είχαν διοριστεί από τον στρατό, κέρδισε τις εκλογές αυτές, όμως διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Καμία άλλη διαδήλωση δεν είχε τόσο μαζική συμμετοχή μετά το πραξικόπημα του 2014. Οι διοργανωτές απέρριψαν τις ανησυχίες ότι ενδέχεται να προκληθούν βίαιες διαμαρτυρίες, ενώ η κυβέρνηση είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή του αγώνα δρόμου, προειδοποιώντας ωστόσο τους συμμετέχοντες να μην παραβιάσουν τους νόμους.
Ο 41χρονος Τανατόρν έχει αναχθεί στη σημαντικότερη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Μαρτίου.
Την Παρασκευή του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή η συγκέντρωση του κόμματός του τον Δεκέμβριο παραβίασε τη νομοθεσία περί συναθροίσεων. Τον Νοέμβριο έχασε την έδρα του στο κοινοβούλιο, ενώ στις 21 Ιανουαρίου αναμένεται η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για το αν θα πρέπει να διαλυθεί το κόμμα του «Εμπρός», καθώς κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατρέψει τη συνταγματική μοναρχία. Αν συμβεί αυτό, οι 80 βουλευτές που έχει εκλέξει θα χάσουν τις έδρες τους.
Στο μεταξύ 3.000 με 4.000 υποστηρικτές της κυβέρνησης συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε πορεία υπέρ του πρωθυπουργού Πραγιούτ.
«Αγαπάμε τη χώρα μας και μας αρέσει μία κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια», δήλωσε ο 68χρονος Βασουσάρτ.
photo:pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης
- Εμφάνιση – έκπληξη του Χάρι και της Μέγκαν στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland, vid
- Χειροπέδες σε 32χρονο αλλοδαπό για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες στο Αιγάλεω
- Ασυνήθιστο αλλά έγινε! Αμερικανοί παρακολούθησαν τις ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας
- Καλλιθέα: Εντοπίστηκε παράνομο καζίνο μέσα σε καφετέρια – Έγιναν δύο συλλήψεις
- Τα διάσημα ιαπωνικά μαχαίρια της πόλης Σακάι έγιναν ξανά viral μέσα από το TikTok – Δείτε βίντεο
- Ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει το νέο DASHBOARD–myEFKA – Η κοινωνική ασφάλιση σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον
- Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτική υποδομή των Χούθι στο λιμάνι Χοντέιντα
- Εθνική Λυρική Σκηνή: Αποθέωση στην Κίνα για την “Τραβιάτα” του Βέρντι – Δείτε βίντεο
- Βουλή: Κυρώθηκαν οι Συμφωνίες Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της υγείας