Ανησυχία στην Κρήτη για τη διαχείριση του προσφυγικού

Σοβαρός είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού

και μεταναστευτικού ζητήματος στην Κρήτη, με την τοπική αυτοδιοίκηση να εκφράζει σημαντικότατους φόβους και επιφυλάξεις, αναφορικά με το ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν προ εκπλήξεως.

Η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί παρουσία και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, υλοποιήθηκε τελικά, αλλά χωρίς σε αυτή να παρευρίσκεται ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση προς την Περιφέρεια Κρήτης, υπήρξε σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία σύμφωνα με την οποία η συνάντηση ματαιωνόταν, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόσθετη διευκρίνιση για νέα διεξαγωγή της.

Ανεπίσημα, ωστόσο, από κυβερνητικές πηγές, έγινε γνωστό πως στη συνάντηση αποφασίστηκε τελικά να μην συμμετέχουν περιφερειάρχες, αλλά να υπάρξει μια συνάντηση με περισσότερο «κυβερνητικό χαρακτήρα» στην οποία να συμμετέχουν βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες, είτε έχουν πρόβλημα, είτε πρόκειται να φιλοξενήσουν δομές φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Αυτός ο χειρισμός, ωστόσο, έχει δημιουργήσει ερωτηματικά, καθώς παραμένει αναπάντητο το αν η κυβέρνηση απέφυγε τη συνάντηση με περιφερειάρχες, με σκοπό να οργανώσει κλιμακωτά τη στρατηγική της ή αν το απέφυγε εντέχνως με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Αυτός ο προβληματισμός δεν είναι μόνο προβληματισμός των περιφερειαρχών, αλλά και των δημάρχων της Κρήτης, οι οποίοι αν και ακούν προτάσεις για δημιουργία δομών σε διάφορα σημεία, δεν έχουν ακούσει καμία επίσημη πρόταση με επίσημη χωροθέτηση και δεδομένα.

Δήμαρχοι θεωρούν ότι η μέχρι τώρα στρατηγική της κυβέρνησης, υποδηλώνει έναν συνδυασμό πρόχειρων και εν κρυπτώ κινήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα ένα πρόβλημα, στο οποίο φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά διαχειριστικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι περιφερειάρχες ολόκληρης της χώρας, αναμένεται να συζητήσουν διεξοδικά σήμερα το θέμα με όλες τις προεκτάσεις τους, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ένωσης Περιφερειών, η οποία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 11.00 σήμερα το πρωί.

patris /photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί