Ο αμεριανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες κατά τις οποίες το Ιράν παροτρύνει ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις να μην επιτεθούν σε αμερικανικές δυνάμεις στην επικράτεια του Ιράκ.
«Λάβαμε κάποιες ενθαρρυντικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν στέλνει μηνύματα στις παραστρατιωτικές οργανώσεις να μην δράσουν εναντίον αμερικανικών στόχων ούτε πολιτών» και «ελπίζουμε ότι το μήνυμα αυτό» θα εισακουστεί, ανέφερε ο Πενς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι «αποκατέστησαν ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής» έναντι του Ιράν με την εξόντωση του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ.
«Με τα πλήγματα που διεξαγάγαμε εναντίον της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») στα τέλη Δεκεμβρίου και κατόπιν με την επιχείρησή μας εναντίον του Σουλεϊμανί, θεωρώ ότι αποκαταστήσαμε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής απέναντί τους», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Αλλά θα δούμε. Το μέλλον θα δείξει».
Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είτε «διευθύνονται απευθείας από το Ιράν είτε όχι», συνέχισε ο Έσπερ.
Θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση «να αντιδράσουμε σθεναρά για να εξασφαλίσουμε αυτό το επίπεδο αποτροπής υψηλό», συμπλήρωσε ο Έσπερ.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι από την πλευρά του εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος για τις αποτρεπτικές επιπτώσεις της εξόντωσης του στρατηγού Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κουντς.
«Νομίζω πως ίσως είναι νωρίς για να το πούμε», δήλωσε. Η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ χθες είχε σκοπό «να σκοτωθούν» στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές, πρόσθεσε.
Το Ιράν εκτόξευσε 16 βαλλιστικούς πυραύλους από τρεις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 11 έπληξαν βάση στο Άιν αλ Άσαντ (δυτικά), μία βάση στην Αρμπίλ (βόρεια) και τέσσερις δεν έπληξαν στους στόχους τους, συμπλήρωσε ο στρατηγός Μίλι.
photo:pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ιράν επιθυμεί «σοβαρή αναθεώρηση» των σχέσεων του με κράτη του Κόλπου, δηλώνει ο Ιρανός πρεσβευτής στο Ριάντ
- Απίστευτη ιστορία: Μαθήτρια υιοθετήθηκε από τη δασκάλα της και έγινε η “Μatilda” της πραγματικής ζωής
- Ινδία-Ιράν: Ο Ινδός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τις συνομιλίες με το Ιράν για το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ
- Γάζα: Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει την Τετάρτη «για περιορισμένη μετακίνηση ανθρώπων», λέει το Ισραήλ
- Ν. Χαρδαλιάς από Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δ. Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»
- Σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ αύριο ο Κ. Μητσοτάκης
- Όταν η τέχνη του δρόμου «παντρεύεται» με τη φύση (Vid)
- Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σχεδιάζει τουλάχιστον 3 ακόμη εβδομάδες στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράν
- ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς
- «Θα πέθαινα για έναν καφέ!» – Με ένα ΒΙΝΤΕΟ στα social ο Νετανιάχου χλευάζει θεωρίες που τον ήθελαν νεκρό









