Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο των Ελλήνων αποκτά ξανά ζωή (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι πολύχρονες εργασίες αναστήλωσης στο γραφικό τοπίο της Τραπεζούντας φτάνουν στο τέλος τους.

Παρά τον βαρύ χειμώνα στα ορεινά της Τραπεζούντας, τα εξειδικευμένα συνεργεία συνεχίζουν να δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς και να δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε η Παναγία Σουμελά να είναι εξολοκλήρου επισκέψιμη στις 18 Μαΐου του 2020, δηλαδή τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Όπως αναφέρει το pontosnews, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι έχει δεσμευθεί ότι το μνημείο θα ανοίξει σε μερικούς μήνες.

Το σπουδαίο ορόσημο για τον ελληνισμό του Πόντου από τις 25 Μαΐου 2019, οπότε και άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων, έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών φάσεων που ολοκληρώθηκαν έχουν απομακρυνθεί περίπου 4.000 τόνοι επικίνδυνων βράχων, ενώ ασφαλίστηκε και ένας βράχος 360 τόνων που απειλούσε το μοναστικό συγκρότημα. Επιπλέον έγιναν εργασίες εξωραϊσμού στο μονοπάτι προς τη Σουμελά και εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό υδραγωγείο και στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι.

Οι νέες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δείχνουν τους έμπειρους αναρριχητές να πραγματοποιούν εργασίες στερέωσης των βράχων πάνω και γύρω από την Παναγία Σουμελά, χρησιμοποιώντας ατσάλινο πλέγμα.

( Facebook / Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı )
(Φωτ.: Facebook / Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı)

(Με πληροφορίες από το Pontosnews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί