Θετικοί προδιαγράφονται οι οιωνοί για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά τη νέα χρονιά καθώς τα μηνύματα, που έρχονται από διάφορες πλευρές, γεννούν αισιοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη.
Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Η απόφαση της Κομισιόν να επαναφέρει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με τους “εμπορεύσιμους κινδύνους” (marketable risk) για τις εξαγωγικές πιστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2020, θέτει τις βάσεις για έναν καινούριο κύκλο ανόδου, καθώς εκτιμάται ότι η έως τώρα κατάσταση αποτελούσε ένα τεράστιο εμπόδιο, το οποίο υπέσκαπτε την ανταγωνιστικότητα και επιβάρυνε την ρευστότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.
«Την ίδια ώρα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει γίνει στα θέματα της φορολογίας και κυρίως τη διάθεση που δείχνει η νέα κυβέρνηση να άρει τα εμπόδια και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εξαγωγέων», είπε η κυρία Σακελλαρίδη επισημαίνοντας ότι είναι ενθαρρυντική η τακτική της κυβέρνησης να ανοίξει διάλογο με τους φορείς της εξωστρέφειας.
Όπως γνωστοποιήθηκε, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρεία του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη και του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δημητριάδη και το υπουργείο αναμένει, άμεσα, τις προτάσεις όλων όσοι σχετίζονται με τις εξαγωγές.
Στο μεταξύ η πρόεδρος αναφερόμενη στο διεθνές περιβάλλον σημείωσε ότι εξακολουθεί να παραμένει ασταθές και αβέβαιο, ενώ πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παρούσα φάση είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ νευρικότητα προκαλεί και η επικείμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι όροι που θα συνοδεύουν το BREXIT και το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα στις εμπορικές συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη της εξωστρέφειας, όπως σημείωσε η πρόεδρος.
Για να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα η κυρία Σακελλαρίδη ανέφερε ότι, μετά την άρση των capital controls, έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέτωπο της γραφειοκρατίας και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα για τις ΜμΕ.
Ιδιαίτερα για το ΕΣΠΑ η κυρία Σακελλαρίδη ανέφερε, ενδεικτικά, ότι εκτός από τη συμμετοχή στις εμπορικές εκθέσεις, πρέπει να διευρυνθούν οι επιλέξιμες δαπάνες, όπως η πληρωμή συμβούλου για την κατάρτιση του φακέλου, οι δράσεις προβολής των ελληνικών προϊόντων, το κόστος για την προώθηση των προϊόντων στις τρίτες αγορές καθώς και τα κόστη για τη διείσδυση και διανομή στο εξωτερικό.
photo:pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ινδίας
- Η ρωσική οικονομία απέχει πολύ από την ύφεση, σύμφωνα με τον Πούτιν
- Μάθιου ΜακΚόναχι: Το «όχι» σε αμοιβή 14,5 εκατ. δολαρίων που άλλαξε την καριέρα του
- Πρωτοφανές! Ουκρανός του Azov είχε για τρία χρόνια σφηνωμένη σφαίρα στην καρδιά του, video
- Κρίσιμη συνομιλία Τραμπ-Σι για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου
- Παρέμβαση Σαμαρά με φόντο τα… Τέμπη
- Από το παρασκήνιο στο προσκήνιο: Το νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό δόγμα με απλά λόγια!
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προς κυβέρνηση: Να μην αποκλειστούν οι ΜμΕ από την ενεργειακή αναβάθμιση
- Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις επιδοτήσεις λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ
- Washington Post: Ο Τραμπ αρνείται να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν λόγω Κίνας