ΜέΡΑ25 – Πνίγηκε η «ανάπτυξη» στην Κρήτη – Αποζημιώσεις τώρα!

Τα κυβερνητικά κλιμάκια να δώσουν λύσεις και όχι υποσχέσεις όπως του… Τριαντόπουλου

Το τριήμερο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη ήταν αρκετό για να καταρρεύσει ο μύθος της ανάπτυξης, των σύγχρονων υποδομών και των μεγάλων επενδύσεων στο νησί. Εκτεταμένες καταστροφές σημειώθηκαν όχι μόνο στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο αλλά ακόμα και στα μόλις κατασκευασμένα έργα του νέου ΒΟΑΚ (για τον οποίο οι εργολάβοι θα πάρουν 126 εκατομμύρια ως «αποζημιώσεις», πέρα από το κόστος κατασκευής).

Τώρα ζητούν αποζημιώσεις οι πολίτες που επλήγησαν, οι αγρότες και οι τοπικοί δήμοι που υπέστησαν καταστροφές. Θα τις πάρουν το ίδιο γρήγορα με τους εργολάβους ή μήπως θα ακούσουν για άλλη μια φορά παχιές υποσχέσεις για «άμεση αντιμετώπιση των αναγκών», σε ένα νησί που ακόμα περιμένει πιστώσεις για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι (από τον υπόδικο Τριαντόπουλο) αλλά και για τις κακοκαιρίες και τις καταστροφές του 2019, του 2022 κτλ.;

Μετά από τρεις μέρες βροχής ο Μυλοπόταμος, το Οροπέδιο Λασιθίου, η Ιεράπετρα και άλλες περιοχές της Κρήτης βρίσκονται βαριά πληγωμένες. Ενας νεκρός συνάνθρωπός μας και εκατοντάδες κατεστραμμένες περιουσίες, πλημμυρισμένες καλλιέργειες, διαλυμένοι δρόμοι και σοβαρές ζημιές σε βασικές υποδομές. Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τώρα τους αναγκαίους πόρους για την ταχύτατη αποκατάσταση των περιοχών αυτών. Με έλεγχο αλλά χωρίς εξαντλητική γραφειοκρατία και διαδοχικές παραπομπές από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Οι παραγωγοί (ειδικά στο Οροπέδιο Λασιθίου) χρειάζονται γρήγορη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, αποζημίωση για την κατεστραμμένη παραγωγή και κάλυψη της απώλειας εισοδήματος. Οι πολίτες που έχασαν την περιουσία τους χρειάζονται άμεση κρατική αρωγή, χωρίς το χυδαίο πρόσχημα της ατομικής ευθύνης περί ιδιωτικής ασφάλισης στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους.

Οι Δήμοι χρειάζονται άμεσα έκτακτες χρηματοδοτήσεις και τεχνική υποστήριξη για να αποκαταστήσουν δρόμους, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε οικισμούς και καλλιέργειες και να προστατεύσουν τους κατοίκους από νέα φαινόμενα.

Το ΜέΡΑ25 Ενωτική Αριστερά καλεί τους κατοίκους, τους παραγωγούς και την αυτοδιοίκηση να διεκδικήσουν από κοινού όσα δικαιούνται. Η αποκατάσταση δεν είναι κυβερνητική χάρη. Είναι υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους που δεν μπόρεσε να προστατεύσει, όπως είχε αποστολή.

Οι φωτογραφίες των υπουργικών επισκέψεων και οι παχυλές δηλώσεις που θα αρχίσουν από σήμερα, δεν κλείνουν πληγές, δεν ξαναχτίζουν δρόμους, δεν αποκαθιστούν το εισόδημα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Όχι λόγια. Εργα και λύσεις εδώ και τώρα!

Σχετική ανάρτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί