Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι της Ροδρίγκες στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από τις αμερικανικές δυνάμεις, τον περασμένο Ιανουάριο.
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν ώστε η Βενεζουέλα να επιτύχει (ως κράτος)», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το κλειδί», πρόσθεσε.
Ο Ρούμπιο είπε ότι η Βενεζουέλα έχει «πιθανότατα το μεγαλύτερο κρατικό χρέος στον κόσμο που χρειάζεται αναδιάρθρωση», σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει να βοηθήσει το Καράκας αλλά αυτό «πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο».
Η κυβέρνηση και η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleos de Venezuela διαθέτουν ομόλογα αξίας περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται σε κατάσταση χρεοστασίου, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι, εάν συνυπολογιστούν οι δεδουλευμένοι τόκοι, άλλες απαιτήσεις και επιδικασμένες αποφάσεις, οι συνολικές υποχρεώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε τη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και της Ροδρίγκες «σύντομη αλλά σημαντική».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: EPA-EFE









