Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια ευκαιρία για συμφωνία ειρήνης προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως η επανέναρξη των συνομιλιών είναι πιο δύσκολη λόγω των ουκρανικών επιθέσεων στη ναυσιπλοΐα και της έκκλησης που απηύθυνε το Κίεβο σε πολιτικά αεροσκάφη να αποφεύγουν τον ρωσικό εναέριο χώρο.
Ο Πούτιν είπε ότι ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια ειρηνική διευθέτηση.
“Στην τελική, ωστόσο, το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί από τις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση — τη Ρωσία και την Ουκρανία“, δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στη ρωσική Άπω Ανατολή.
“Είμαστε ευγνώμονες σε οποιονδήποτε προσπαθεί να συμβάλει σε μια διευθέτηση. Υπάρχει μια ευκαιρία; Κατά τη γνώμη μου, ναι, υπάρχει”,
Απαντώντας ωστόσο σε μία ερώτηση ο Πούτιν είπε πως οι ουκρανικές επιθέσεις σε πλοία του εμπορικού ναυτικού και “φερόμενες απειλές για επιθέσεις σε πολιτικά αεροσκάφη” είναι “πράξεις κρατικής τρομοκρατίας” οι οποίες, είπε, “περιπλέκουν τις προοπτικές για διμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις αεροπορικές και ασφαλιστικές εταιρίες αυτή την εβδομάδα ότι η παρουσία ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) έχουν καταστήσει επικίνδυνους τους ρωσικούς ουρανούς, αν και είπε ότι η Ουκρανία θα θέσει στο στόχαστρο μόνο ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δεν θα απειλήσει πολιτικά αεροσκάφη.
Ο ίδιος απέρριψε κάθε σενάριο για νέα επιστράτευση στη Ρωσία, ρίχνοντας το βάρος στον κόσμο που προσέρχεται εθελοντικά στις ρωσικές Ε.Δ.
Αντιθέτως τόνισε πως η Ουκρανία είναι εκείνη που έχει πρόβλημα καθώς δεν βρίσκει άτομα να πολεμήσουν.
Δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ τις δηλώσεις του σχετικά με την Ουκρανία και τα σενάρια περαιτέρω επιστράτευσης.
Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία συνεχίζει τις επαφές της με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία.
“Είμαστε υπέρ της αποκατάστασης πλήρους κλίμακας σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο απο εμάς — εξαρτάται [και] από την αμερικανική πλευρά. Όμως εξ όσων αντιλαμβάνομαι, αισθάνομαι, και παρατηρώ, ο πρόεδρος Τραμπ είναι δεσμευμένος σε μια τέτοια θετική, εποικοδομητική δέσμευση”, είπε.
Επαφές πραγματοποιούνται μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών και μέσω απεσταλμένων του Τραμπ, είπε. Ο επικεφαλής της CIA Τζον Ράτκλιφ συναντήθηκε με Ρώσους αρχικατασκόπους στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα αλλά καμία πλευρά δεν αποκάλυψε τι συζητήθηκε.
“Λαμβάνοντας υποψη ότι έχουμε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους στον κόσμο, δεν υπάρχει κάτι κρίσιμης σημασίας εδώ”, είπε ο Πούτιν σχετικά με την πορεία της ρωσικής οικονομίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-Sputnik pool photo









