Σε μονοπάτια Κίνας βαδίζουν στην κυβέρνηση, κάτι που βεβαίως είχαν αποδείξει και από την εποχή της κορωνοπανδημίας με τα απίστευτης αυστηρότητας μέτρα για τους ανεμβολίαστους και όσους δεν έκαναν τεστ!
Μόνο που τώρα αυτό που ετοιμάζουν θα είναι μία «ψηφιακή παραλλαγή» του συστήματος «επιβράβευσης με πόντους» (Credit Point System) που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην χουντική Κίνα.
Στην ουσία από το φθινόπωρο (συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με δημοσιεύματα) θα τεθεί σε λειτουργία ένας «κρατικός τειρεσίας», που όχι μόνο θα συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για κάθε χρέος που έχουν οι πολίτες παντού, αλλά θα μπορεί και να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητά τους!
Εν ολίγοις ποιοί πολίτες έχουν… «καλή συμπεριφορά», δηλαδή πληρώνουν τα χρέη τους στην ώρα τους και ποιοί είναι κακοπληρωτές!
Αυτή η ενιαία ψηφιακή πιστοληπτική ταυτότητα θα λειτουργεί με credit system, βαθμολογώντας τους πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους πράξεις (π.χ. κατά πόσο πληρώνουν τα χρέη τους, ξοδεύουν κλπ.).
Όσο πιο υψηλή βαθμολογία θα έχει ένας πολίτης (π.χ. A, B, C) τόσο πιο μεγάλη… ελευθερία κινήσεων θα έχει σε ό,τι αφορά τις οικονομικές του πράξεις. Αντιθέτως όσο πιο χαμηλή βαθμολογία έχει κάποιος τότε αυτομάτως θα μπαίνει σε μία «κόκκινη λίστα» και θα υπόκειται σε περιορισμούς.
Ένα παράδειγμα που δόθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και προκαλεί μεγάλη ανησυχία αφορά την περίπτωση όπου κάποιος με χαμηλό δείκτης πιστοληπτικής ικανότητας δεν θα μπορεί να… βάλει ρεύμα στο σπίτι του ή να μην έχει καν πρόσβαση σε κινητή τηλεφωνία!
Pixabay photo









