Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ονδούρας διέπραξαν εκτελέσεις, βασάνισαν ανθρώπους και ενεπλάκησαν σε εξαφανίσεις το 2025, όσο εφαρμοζόταν η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, κατήγγειλε χθες Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στα τέλη του 2022 από την πρώην πρόεδρο της αριστεράς Σιομάρα Κάστρο, για να καμφθεί η βία η οποία μαινόταν σε όλη τη χώρα. Ο διάδοχός της, ο δεξιός πρόεδρος Νάσρι Ασφούρα, αρνήθηκε να παρατείνει το μέτρο αφού ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, τουλάχιστον ως αυτό το στάδιο.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει συλλήψεις και έρευνες χωρίς εντάλματα, οδήγησε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε στον Τύπο ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ονδούρα, ο Χουάν Κάρλος Μόνχε, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν 24 καταγγελίες για τέτοιες υποθέσεις την περασμένη χρονιά.
Η Αρμοστεία καταμέτρησε οκτώ υποθέσεις εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, πέντε υποθέσεις βασανιστηρίων ή άλλης σκληρής ή απάνθρωπης μεταχείρισης, τρεις υποθέσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων, δύο υποθέσεις θανάτων υπό κράτηση και έξι υποθέσεις αυθαίρετων συλλήψεων.
Τα εγκλήματα αυτά αποδίδονται στις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ιδίως στην αστυνομική διεύθυνση καταπολέμησης των συμμοριών και του οργανωμένου εγκλήματος και στη στρατιωτική δύναμη που ανέλαβε την επιβολή της δημόσιας τάξης, σημείωσε ο κ. Μόνχε.
Η Αρμοστεία έκανε λόγο ακόμη για 17 «βίαιους θανάτους» υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2025, ή αλλιώς 10 περισσότερων από ό,τι το 2024, ενώ οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να γίνονται θύματα «απειλών, διωγμών, εκστρατειών διασυρμού τους και ποινικοποίησής τους από πλευράς κρατικών και μη κρατικών παραγόντων».
Τις υποθέσεις αυτής της φύσης περιβάλλει κατά κανόνα ατμόσφαιρα «ατιμωρησίας», τονίζεται σε έκθεση της αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τον συνέλαβαν για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων στο Τριάδι Θεσσαλονίκης
- Οι Ιρανοί στέλνουν δεύτερο πολεμικό πλοίο στη Σρι Λάνκα μετά τον τορπιλισμό φρεγάτας από αμερικανικό υποβρύχιο
- Ταγιάνι: «Είμαι σε διαρκή επαφή με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών – Κίνδυνος διεύρυνσης της σύρραξης»
- ΙΣΘ: Η παχυσαρκία δεν αντιμετωπίζεται με συμβουλές όπως «φάε λιγότερο και κινήσου περισσότερο» – Ανοιχτή εκδήλωση στις 7/3
- Η Τουρκία παρακολουθεί τις κινήσεις των Κούρδων! Υπάρχει μεγάλος φόβος
- Ν. Χαρδαλιάς: «Η οδική ασφάλεια είναι καθημερινή ευθύνη» – Σήραγγα κάτω από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Νέο Ηράκλειο»
- Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο στο Κουβέιτ
- Τέσσερα ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος στην Ελλάδα
- Κ. Τσουκαλάς: «Το μεγάλο φαγοπότι της συμβουλοκρατίας που εκτυλίσσεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»
- Boυλή: Την προσεχή Τρίτη το πόρισμα της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ









