Η πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη διατροφή κατά την πρώιμη ζωή του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής, ακόμη και όταν η ανθυγιεινή διατροφή διακόπτεται και το σωματικό βάρος επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα παραπάνω διαπίστωσαν επιστήμονες από το ερευνητικό ινστιτούτο «APC Microbiome» του University College Cork (UCC) σε μελέτη τους.
Η έρευνα αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτής της πρώιμης έκθεσης των παιδιών σε ανθυγιεινά τρόφιμα, δείχνοντας ότι η συχνή κατανάλωση τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας στην παιδική ηλικία μπορεί να διαμορφώσει προτιμήσεις και να εγκαθιδρύσει ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα που επιμένουν και στην ενήλικη ζωή.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη κατά τα πρώτα χρόνια ζωής σε ένα προκλινικό μοντέλο ποντικού οδήγησε σε επίμονες αλλοιώσεις στη διατροφική συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή. Αυτές οι αλλαγές συνδέθηκαν με διαρκείς διαταραχές στον ενήλικο υποθάλαμο, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο της όρεξης και την ενεργειακή ισορροπία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», καταδεικνύει επίσης ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στο μικροβίωμα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου στελέχους ωφέλιμων βακτηρίων (Bifidobacterium longum APC1472) ή πρεβιοτικών ινών (φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες), που απαντώνται φυσικά σε τρόφιμα, όπως κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, σπαράγγια και μπανάνες, και διατίθενται ευρέως σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση αυτών των επιπτώσεων που σχετίζονται με τη διατροφή.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ.Κουζινοπούλου / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σάλος με καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για περιστατικό οπλοφορίας δικηγόρου μέσα σε δικαστήριο
- Νέα συνάντηση για το Ουκρανικό στην «καρδιά» της Ευρώπης
- Καθ’οδόν προς το Ισραήλ ο Ινδός πρωθυπουργός
- Ρέθυμνο: Μία σύλληψη για ναρκωτικές ουσίες, όπλα και πυροτεχνήματα
- Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων
- Υπ. Πολιτισμού: Αναβαθμίζεται πλήρως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης
- ΕΛΓΑ: Καταβολή 18,7 εκατ. ευρώ σε 8.648 παραγωγούς για ζημιές του 2025
- Ο Χάρι Στάιλς σε ρόλο παρουσιαστή και ερμηνευτή στο «Saturday Night Live»
- e-ΕΦΚΑ: Από 1ης Μαρτίου η νέα περίοδος ασφαλιστικής ικανότητας
- Μαγνησία: Σύλληψη κτηνοτρόφου για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων









