Γεγονότα
1547: Ο Ιβάν Δ΄ της Ρωσίας (γνωστότερος ως «Ιβάν ο Τρομερός») γίνεται τσάρος της Ρωσίας.
1605: Εκδίδεται στη Μαδρίτη η πρώτη έκδοση του Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
1707: Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο επικυρώνει την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, που θα δημιουργήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.
1920: Αρχίζει η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ.
1945: Ο Αδόλφος Χίτλερ εγκαθίσταται στο υπόγειο καταφύγιό του.
1969: Ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλαχ αυτοπυρπολείται στην Πράγα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύνθλιψη της Άνοιξης της Πράγας από τους Σοβιετικούς το προηγούμενο έτος.
1972: Η ταχεία αμαξοστοιχία «Ακρόπολις Εξπρές», με αφετηρία το Μόναχο, συγκρούεται μετωπικά με επιβατική αμαξοστοιχία («πόστα»), προερχόμενη από την Αθήνα, μεταξύ των χωριών Δοξαρά και Ορφανά της Λάρισας, με αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να σκοτωθούν και 38 να τραυματιστούν.
1979: Ο τελευταίος σάχης του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, εγκαταλείπει τη χώρα με την οικογένειά του και διαφεύγει στην Αίγυπτο.
1980: Αρχίζει η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου. Γνωστή ως απεργία των 39 ημερών, αφορά το ωράριο και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τελικά, η ΟΤΟΕ θα επιβάλλει τις απόψεις της.
1992: Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 12 μηνών.
2006: Η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ αναλαμβάνει Πρόεδρος της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη γυναίκα από την Αφρική που εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας της.
Γεννήσεις
1893: Περικλής Βυζάντιος, Έλληνας ζωγράφος
1901: Φουλχένσιο Μπατίστα, Κουβανός δικτάτορας
1902: Έρικ Λίντελ, Σκωτσέζος αθλητής του στίβου, χρυσός ολυμπιονίκης στο Παρίσι το 1924. Το επίτευγμά του στα 400 μέτρα αποτέλεσε το κύριο θέμα της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς». (Θαν. 21/2/1945)
1935: Ούντο Λάτεκ, Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου
1948: Τζον Κάρπεντερ, Αμερικανός σκηνοθέτης. («Κριστίν»)
1959: Σαντέ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Έλεν Φολσάντε Αντού, Νιγηριανή τραγουδίστρια.
Θάνατοι
1940: Καλλιρρόη Παρρέν, λογία και δημοσιογράφος, από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες. (Γεν. 1861)
1982: Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Βούλτζος, Έλληνας αξιωματικός του Ναυτικού και πολιτικός
1988: Τομ Πάπας, Έλληνας επιχειρηματίας
1957: Αρτούρο Τοσκανίνι, Ιταλός μαέστρος της Σκάλας του Μιλάνου και της Μητροπολιτικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. (Γεν. 25/3/1867)
1998: Δημήτρης Χορν, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 9/3/1921)
2022: Αλέκος Φασιανός, Έλληνας ζωγράφος
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ιράν: Δύο σκληροπυρηνικοί κληρικοί καλούν για την ταχεία επιλογή ενός νέου ανώτατου ηγέτη
- Καραμανλής: Η γήρανση του πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής περιφέρειας
- Κένυα: Τουλάχιστον 10 άνθρωποι πνίγηκαν από τις ξαφνικές πλημμύρες στο Ναϊρόμπι, vid
- Ρεκόρ εσωτερικού τουρισμού στην Κίνα το 2025 και στο φετινό Φεστιβάλ της Άνοιξης – Αστρονομικοί οι αριθμοί
- Δήλωση Κ. Τασούλα για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από τον Λ. Πετρούνια
- Συνεχίζει να γράφει ιστορία ο σπουδαίος Λευτέρης Πετρούνιας! “Ασημένιος” στο Μπακού
- Η στιγμή που ιρανικό drone χτυπάει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμιο στον πλανήτη, vid
- Διέσωσαν ελέφαντα που παγιδεύτηκε σε πηγάδι βασιζόμενοι στην αρχή του Αρχιμήδη, vid
- Flyover: Σε ποιά σημεία κλείνει σήμερα ο Περιφερειακός Θεσσαλονίκης – Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
- Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός, Χρήστος Βαλαβανίδης









