Γεγονότα
1822: Ψηφίζεται από την A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων, καθορίζει το γαλάζιο και το λευκό ως τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.
1966: Τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ νόμος που επιβάλει την αναγραφή της ένδειξης «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» στα πακέτα των τσιγάρων.
1981: Η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΟΚ.
1987: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα η επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), επιφέροντας μεγάλη αύξηση των τιμών.
2001: Η Ελλάδα γίνεται μέλος της Ευρωζώνης.
2002: Το Ευρώ αντικαθιστά τη Δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2015: Τίθεται σε ισχύ η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, δημιουργώντας πολιτική και οικονομική ένωση μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας, του Καζακστάν και της Κιργιζίας.
2017: Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: 39 άτομα σκοτώνονται και 70 τραυματίζονται σε επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.
2023: Η Κροατία εισέρχεται στη ζώνη Σένγκεν και στην Ευρωζώνη (η πρώτη χώρα που εισήλθε και στις δύο “ζώνες” την ίδια μέρα), αντικαθιστώντας το Κροατικό Κούνα με το Ευρώ.
Γεννήσεις
1897: Γεωργία Βασιλειάδου, Ελληνίδα ηθοποιός. (Θαν. 12/2/1980)
1956: Κριστίν Λαγκάρντ, Γαλλίδα δικηγόρος και πολιτικός, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (2007-2011), πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2011-2019) και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2019.
1957: Ευάγγελος Βενιζέλος, Έλληνας νομικός (καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ) και πολιτικός (ΠΑΣΟΚ). Διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης (1993-2019), υπουργός Πολιτισμού (2000-2004), υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου και υπουργός Οικονομικών (2011-2012), πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (2012-2015) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργός Εξωτερικών (2013-2015)
1959: Παναγιώτης Γιαννάκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
1971: Φοίβος Τασσόπουλος, Έλληνας συνθέτης
1980: Μιχάλης Εμιρλής, Έλληνας τραγουδιστής
1994: Γιώργος Μασούρας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1894: Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, Γερμανός φυσικός, που ασχολήθηκε κυρίως με την εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων. Στη μονάδα συχνότητας (1 κύκλος ανά δευτερόλεπτο) δόθηκε το όνομά του. (Γεν. 22/2/1857)
1953: Χανκ Γουίλιαμς, Αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του μουσικού αυτού είδους, με 36 τραγούδια του να έχουν μπει στο Top 10 των ΗΠΑ. (Γεν. 17/9/1923)
2019: Μάρκος Μέσκος, Έλληνας ποιητής και λογοτέχνης
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΗΠΑ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι βύθισε τρία πλοία που μετέφεραν ναρκωτικά
- Χερσώνα: Ξεχειλίζει η οργή στην Ρωσία για το πρωτοχρονιάτικο έγκλημα
- Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μακρόν: «Πρέπει να προστατέψουμε την ανεξαρτησία και τις ελευθερίες μας»
- Αμερικανός τουρίστας σκοτώθηκε κάνοντας σκι στις Άλπεις – Ο εκπαιδευτής του και τα ναρκωτικά
- Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Σαμαρά για την αδερφή του Λένα με μια οικογενειακή φωτογραφία
- Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Ελβετία: Δεκάδες νεκροί και περίπου 100 τραυματίες από την έκρηξη σε μπαρ, vid
- Παρατείνονται τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη
- Αυτό θα πει ύψος! Ο Μπάρον Τραμπ ανάμεσα στους γονείς του στο Μαρ Α Λάγκο, vid
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Το 2026 θα είμαι στο πλευρό κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται»
- Σαουδική Αραβία: Νέο ρεκόρ με 356 εκτελέσεις καταγράφηκε το 2025 στη χώρα









