«Εάν ένας πύραυλος ή ένα drone το χτυπήσει άμεσα ή ακόμα και προσγειωθεί κάπου κοντά – για παράδειγμα, ένας πύραυλος Iskander, ο Θεός να μας φυλάξει – θα προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στην περιοχή», εξήγησε στο AFP σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.
«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το στέγαστρο θα παραμείνει όρθιο μετά από αυτό. Αυτή είναι η κύρια απειλή», πρόσθεσε.
Τα ερείπια του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής είναι περικλεισμένα σε ένα εσωτερικό κέλυφος από χάλυβα και σκυρόδεμα, γνωστό ως «σαρκοφάγος», που κατασκευάστηκε βιαστικά μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986, και σε ένα σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας εξωτερικό κέλυφος που ονομάζεται «Νέο Περίβλημα Ασφαλείας» (NSC).
Το Νέο Περίβλημα Ασφαλείας υπέστη σοβαρές ζημιές σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Φεβρουάριο, η οποία προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στην εξωτερική επένδυση της χαλύβδινης κατασκευής.
«Το Νέο Περίβλημα Ασφαλείας έχει χάσει αρκετές από τις βασικές του λειτουργίες. Και καταλαβαίνουμε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία ή τέσσερα χρόνια για να αποκατασταθούν αυτές οι λειτουργίες», δήλωσε ο κ. Ταρακάνοφ. Είπε επίσης ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή παραμένουν «σταθερά και εντός των φυσιολογικών ορίων».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι μια αποστολή επιθεώρησης διαπίστωσε ότι το περίβλημα είχε «απωλέσει τις βασικές λειτουργίες ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να συγκρατεί τα ραδιενεργά υλικά, αλλά ότι δεν υπήρξε μόνιμη ζημιά στις φέρουσες κατασκευές ή στα συστήματα παρακολούθησης».
Η οπή που προκλήθηκε από την πρόσκρουση του drone έχει καλυφθεί με προστατευτικό πλέγμα, εξήγησε ο κ. Ταρακάνοφ, αλλά 300 μικρές οπές που άνοιξαν οι πυροσβέστες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πρέπει ακόμη να καλυφθούν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά – Κακουργηματική δίωξη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα
- Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση επιλέγει μέτρα περιορισμένης εμβέλειας για να βγει από την υποχρέωση»
- Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση καλλωπισμού του άξονα της Δ. Γούναρη – Σβήνονται γκράφιτι, καθαρίζεται ο δημόσιος χώρος
- Υπ. Πολέμου ΗΠΑ: «Οι αχάριστοι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να μας ευχαριστούν για το Ιράν» – Vid
- ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κτηνοτροφία απέναντι στις επιζωοτίες
- Τ. Θεοδωρικάκος για πλαφόν: «Αναγκαίο για την προστασία από την αισχροκέρδεια» – Μέχρι πότε θα διαρκέσει
- Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή: «Επέλεξα να μην μείνω σιωπηλός»
- Αυτή είναι η απόφαση για τα επιτόκια της ΕΚΤ
- Πρατήρια καυσίμων: Τι αποφασίστηκε για το ενδεχόμενο απεργίας
- Το οικόπεδο «Μπλοκ 2» στο Ιόνιο εισέρχεται στη δεύτερη φάση ερευνών για υδρογονάνθρακες









