Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι ειδικό απεσταλμένο στη Γροιλανδία ανανακλά το συνεχιζόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για το νησί αυτό της Αρκτικής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
«Ο διορισμός επιβεβαιώνει το συνεχιζόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία. Εντούτοις επιμένουμε ότι όλοι -των ΗΠΑ περιλαμβανομένων- πρέπει να δείχνουν σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου της Δανίας», υπογραμμίζει ο Ράσμουσεν σε δήλωσή του που δημοσιοποίησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Χθες, Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι διορίζει τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι ειδικό απεσταλμένο στη Γροιλανδία και είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Truth Social: «Ο Τζεφ καταλαβαίνει πόσο απαραίτητη είναι η Γροιλανδία για την Εθνική Ασφάλειά μας και θα προωθήσει σθεναρά τα Συμφέροντα της Χώρας μας για την Ασφάλεια, και την Επιβίωση των Συμμάχων μας και βεβαίως του Κόσμου».
Ο Τζεφ Λάντρι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα κυβερνήτη της Λουιζιάνας τον Ιανουάριο 2024, ευχαρίστησε τον Τραμπ μέσω του X λέγοντας: «Είναι τιμή μου να υπηρετήσω … σ’ αυτή την εθελοντική θέση για να κάνω τη Γροιλανδία μέρος των ΗΠΑ. Αυτό δεν επηρεάζει επ’ ουδενί τη θέση μου ως Κυβερνήτη της Λουιζιάνας!».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές στη διάρκεια των ετών ότι η Γροιλανδία, ένα έδαφος της Δανίας που διαθέτει εκτεταμένη αυτονομία, θα πρέπει να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και το ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο του νησιού. Ο Λάντρι είχε επαινέσει φέτος την ιδέα.
«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ έχει απολύτως δίκιο!», έγραψε ο Λάντρι στις 9 Ιανουαρίου στο X. «Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι η Γροιλανδία θα ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. ΣΠΟΥΔΑΙΟ γι’ αυτούς, ΣΠΟΥΔΑΙΟ για εμάς! Ας το κάνουμε!».
Τι θα γίνει και σε αυτή την περιοχή;
Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-RITZAU SCANPIX
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σε αποκλεισμό της σήραγγας των Τεμπών για τα φορτηγά προχώρησαν οι αγρότες
- Εμπορικοί δασμοί: «Χτύπημα» της Κίνας στην Ε.Ε.
- Τραγούδησε χριστουγεννιάτικα τραγούδια non – stop για 42 ώρες και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, vid
- Τι θεωρεί το Ιράν για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, που έχει αναπτυχθεί για την άμυνά του
- ΑΑΔΕ -«Πυρετός το Σαββατόβραδο»: 48ωρο λουκέτο και πρόστιμο 20.000 ευρώ σε club της Αθήνας
- Η Nicki Minaj έκανε εμφάνιση – έκπληξη με την Erika Kirk: Τι είπε για τους Χριστιανούς, vid
- Θεσσαλονίκη: Εντατικοί έλεγχοι και συμβουλές της αστυνομίας στους πολίτες ενόψει των γιορτών
- Θεσσαλονίκη: Παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ κι έκλεβαν χρήματα και κοσμήματα
- Ποιά είναι η…”Κέιτ Μίντλετον των Ιμαλαΐων”!
- Βιβλίο επιστράφηκε σε βιβλιοθήκη των ΗΠΑ, μετά από 36 χρόνια “ταξιδιού” σε όλο τον κόσμο – Πώς κατέληξε στην Ελλάδα









