Οι ΗΠΑ ασκούν από το καλοκαίρι εντεινόμενη πίεση στο Καράκας και προσωπικά στον πρόεδρο Μαδούρο, τον οποίο κατηγορούν για διακίνηση ναρκωτικών, αναπτύσσοντας ολοένα περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην Καραϊβική, βομβαρδίζοντας ταχύπλοα που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον μετέφεραν ναρκωτικά, κι αφήνοντας να πλανάται η απειλή χερσαίων επιχειρήσεων. Από την άλλη, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση πως θέλει να τον ανατρέψει για να αρπάξει το πετρέλαιο της χώρας του.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Caracol, η επικεφαλής της κολομβιανής διπλωματίας αναφέρθηκε στο σενάριο αποχώρησης του κ. Μαδούρο από την εξουσία στη Βενεζουέλα.
«Αν αυτή η έξοδος συνεπαγόταν πως θα έπρεπε να ζήσει σε άλλη χώρα ή αν ζητούσε προστασία, η Κολομβία δεν θα είχε λόγο να του πει όχι», σημείωσε.
Όπως έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κι ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, η κ. Βιγιαβισένσιο εκτίμησε πως «θα ήταν μια λύση» ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στη Βενεζουέλα για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή. Πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτή είναι απόφαση που πρέπει να την πάρουν οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μαδούρο» στο πλαίσιο «διαπραγμάτευσης».
Όπως και δεκάδες άλλες, η κυβέρνηση Πέτρο δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 στη Βενεζουέλα, όταν ο κ. Μαδούρο εξασφάλισε τρίτη θητεία, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει νοθεία και να διαβεβαιώνει πως επικράτησε ο δικός της υποψήφιος. Πάντως η Μπογοτά συνέχισε μολαταύτα να έχει διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EFE
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Β. Κορέα εκτοξεύει πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας
- Μ. Ανατολή: Το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια, άλμα καταγράφουν οι μετοχές
- Αμερικανός ΥΠΑΜ: Αν το Ιράν δεν παραδώσει το ουράνιο του οι ΗΠΑ θα το πάρουν με κάθε μέσο, vid
- ΙΣΑ: Έντονη αντίθεση με τροπολογία που περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών στον εξειδικευμένο ιατρό
- Γερμανία: Γυναίκα δάγκωσε εργαζόμενο στους σιδηροδρόμους ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί
- Πολεμικό σόου Μέσης Ανατολής: Όλες οι πλευρές παρουσιάζονται ως… «νικήτριες»
- Εκεχειρία στο Ιράν, αλλά αιματοκύλισμα στον Λίβανο: Νέοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό
- Βανς: Απογοητευτήκαμε από πολλούς πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη
- Δέκα ερωτοαπαντήσεις σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης στα social media για τους ανηλίκους
- Πτώσεις δένδρων από τους ισχυρούς ανέμους στη Θεσσαλονίκη









