Αλλαγή δεδομένων από σήμερα στην Τσεχία; Οι Βρυξέλλες σε δύσκολη θέση

Τι αναμένεται να συμβεί;

Ο Αντρέι Μπάμπις, ένας δισεκατομμυριούχος, θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, ορκίστηκε σήμερα εκ νέου πρωθυπουργός της Τσεχίας, δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες κέρδισε το δεξιό κόμμα του ΑΝΟ και τέσσερα χρόνια αφού αποχώρησε από την πρωθυπουργία.

Ο 71χρονος Μπάμπις κυβέρνησε την Τσεχία από το 2017 ως το 2021 ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Πετρ Πάβελ.

«Υπόσχομαι σε όλους τους πολίτες της Τσέχικης Δημοκρατίας να υπερασπίζομαι τα συμφέροντά τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Μπάμπις στους δημοσιογράφους.

Καθώς το κόμμα του διαθέτει μόνο 80 έδρες στο κοινοβούλιο – σε σύνολο 200—ο Μπάμπις κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το ευρωσκεπτικιστικό δεξιό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (SPD) και το νεοσύστατο δεξιό κόμμα των Αυτοκινητιστών (AUTO).

Ο Μπάμπις, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεσμεύθηκε να αυξήσει τα κοινωνικά επιδόματα και να μειώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στους Τσέχους, δήλωσε πίστη στην ΕΕ την επομένη των εκλογών.

Ωστόσο η επιστροφή του στην πρωθυπουργία ενδέχεται να συνοδευτεί από μια πιο επικριτική στάση προς τις Βρυξέλλες και μια προσέγγιση με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες έχουν αρνηθεί την παροχή οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και αντιτίθενται στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Πέρυσι ο Μπάμπις ίδρυσε μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν την ευρωσκεπτικιστική πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Πατριώτες για την Ευρώπη».

Παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή το εξέταζε και ο ίδιος, ο Μπάμπις απέρριψε τελικά το αίτημα του SPD να οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Τσεχίας στην ΕΕ.

Γεννημένος στη Μπρατισλάβα στις 2 Σεπτεμβρίου 1954, ο Μπάμπις επέλεξε την τσέχικη υπηκοότητα μετά τη διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας το 1993, και εισήλθε στην πολιτική το 2011 ιδρύοντας το Κίνημα Δυσαρεστημένων Πολιτών (ANO, που σημαίνει «ναι» στα τσέχικα).

Η εξέλιξη δεν θεωρείται θετική για τους διεθνιστές, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση της Τσεχία είχε στηρίξει το Κίεβο απέναντι στην Ρωσία, αλλά τώρα αναμένεται αυτό να αλλάξει με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς ακόμα μία χώρα εντός ΕΕ θελήσει ενδεχομένως να αλλάξει πλεύση.

Εκτός και αν οι διεθνιστές καταφέρουν ή να προσεγγίσουν τον Μπάμπις ή να του δυσκολέψουν την περίοδο διακυβέρνησης προσπαθώντας να τον ωθήσουν προς την έξοδο.

Μένει να φανεί η συνέχεια…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί