Την έγκριση της εκταμίευσης 1 δισ. προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Πρόκειται για την υποδόση που εκκρεμούσε από την τρίτη αξιολόγηση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου 2018.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, η αποδέσμευση των εν λόγω κεφαλαίων ήρθε ως αποτέλεσμα της θετικής αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προηγούμενης περιόδου καθώς και της αποτελεσματικότητας του νέου συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το εν λόγω ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Την απόφαση του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. «Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Ένα ακόμα ορόσημο που ολοκληρώθηκε με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επέτρεψε στον ESM να εκταμιεύσει το εναπομείναν 1 δισ. Η σημερινή απόφαση του ΔΣ του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις για την έξοδο του προγράμματος, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας», έγραψε ο Μ. Σεντένο.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε στο Twitter την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, κάνοντας λόγο για «καλά νέα». «Οι ομάδες μας θα το αξιολογήσουν προσεκτικά (σ.σ. το πολυνομοσχέδιο) και την ολοκλήρωση των υπόλοιπων δεσμεύσεων ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τον ESM, μετά και την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η συνολική οικονομική βοήθεια του ESM στο τρέχον πρόγραμμα προς την Ελλάδα θα φθάσει τα 46,9 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα. Συνολικά, ο ESM και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Οσμή» εμφυλίου στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του δεξιού Κερκ – Παίζουν τα ρέστα τους οι διεθνιστές, video
- Ποιός ξεπέρασε για λίγο τον Έλον Μασκ και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Πέθανε ο αγαπητός παππούς της Σχοινούσας που έγινε viral με τον χορό του, vid
- Τι αλλάζει στα μισθωτήρια ακινήτων από το 2026
- Μήνυμα Στ. Αγγελούδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού
- Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για τις καταχρηστικές πρακτικές εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων
- Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει με πράξεις τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: «Είναι ανέκδοτο να λένε πως εμείς θα φέρουμε μνημόνια»
- Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο ανήλικη μετά από κατανάλωση αλκοόλ – Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος
- Την Άνοιξη παραδίδεται πλήρως σε κυκλοφορία ο Ε65
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΣΠΙΤΙΑ

ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ε65

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ

MYSTREET

ΓΙΟΡΤΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΚΑΙΡΟΣ
