Η Γερμανία ανακοίνωσε δημοσίως στα τέλη Οκτωβρίου την αναβολή ενός ταξιδιού του Βάντεφουλ στην Κίνα, επειδή, σύμφωνα με την ίδια, δεν μπόρεσε να οργανώσει «αρκετά ραντεβού». Η ανακοίνωση αυτή έγινε με φόντο εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κινεζικοί εμπορικοί περιορισμοί, ιδιαίτερα στους τομείς των σπάνιων γαιών και των ημιαγωγών, ήταν από τα θέματα που ο Βάντεφουλ επιθυμούσε να θίξει στη διάρκεια της επίσκεψής του, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
«Τα δύο μέρη οφείλουν να ευνοήσουν την επικοινωνία και το διάλογο, να εμβαθύνουν την αμοιβαία κατανόησή τους, να διαλύσουν τις παρεξηγήσεις», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι στον γερμανό ομόλογο του στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους χθες, Δευτέρα.
«Δεν πρέπει να επιδίδονται σε μια διπλωματία του μικροφώνου ούτε να διατυπώνουν αβάσιμες κατηγορίες που αντιβαίνουν στα γεγονότα», δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Η Κίνα χρησιμοποιεί την έκφραση «διπλωματία του μικροφώνου» για να επικρίνει αυτό που αντιλαμβάνεται ως δηλώσεις που γίνονται εσκεμμένα δημοσίως ώστε να ασκηθεί πίεση πάνω της.
«Η Κίνα και η Γερμανία οφείλουν να δημιουργήσουν ένα πιο σταθερό και βιώσιμο πολιτικό πλαίσιο ώστε να εγγυηθούν ότι οι διμερείς σχέσεις τους θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο σωστό δρόμο», κατέληξε ο Ουάνγκ Γι.
Δεύτερη και τρίτη οικονομίες στον κόσμο, η Κίνα και η Γερμανία διατηρούν παραδοσιακά στενές σχέσεις, ιδιαίτερα στο οικονομικό επίπεδο.
Όμως οι σχέσεις τους έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά ζητήματα, με το Βερολίνο να κατηγορεί το Πεκίνο κυρίως για εμπορικές πρακτικές τις οποίες θεωρεί αθέμιτες και για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο Ουάνγκ Γι υπενθύμισε εξάλλου στον Γιόχαν Βάντεφουλ τη θέση της χώρας του στο ζήτημα της Ταϊβάν. Το Πεκίνο διεκδικεί το νησί και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να πάρει τον έλεγχό του.
«Η Κίνα είχε άλλοτε υποστηρίξει χωρίς όρους τη γερμανική επανένωση και ελπίζει ότι η Γερμανία, έχοντας γνωρίσει τον πόνο της διαίρεσης, θα μπορέσει να κατανοήσει πλήρως και να υποστηρίξει την Κίνα στη διαφύλαξη της κυριαρχίας της και της εδαφικής ακεραιότητάς της», δήλωσε ο Ουάνγκ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Κιμ Καρντάσιαν κατηγορεί το ChatGPT για την αποτυχία της στις εξετάσεις νομικής
- Οι θησαυροί του Τουταγχαμών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
- Ποιός θα τα βάλει μαζί τους; Κοινή απάντηση θα δίνουν Ρωσία και Κίνα σε μονομερείς κυρώσεις
- Βρετανία: Προς απαγόρευση οι διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια εκλεγμένων αξιωματούχων
- Αυτός θα είναι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην σύνοδο κορυφής της G20
- Συνελήφθησαν επειδή παραβίασαν τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
- Ο Τραμπ καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μην ψηφίσουν τον αριστερό Μαμντάνι
- Η σοκαριστική αποκάλυψη για την οικογένεια του Τζακ Νίκολσον: Η αδελφή του ήταν η μητέρα του
- Με την Κ. Γκίλφοϊλ θα συναντηθεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
- Στην Κόκκινη Πλατεία κατέθεσε λουλούδια ο Β. Πούτιν, vid









