Το φαβορί είναι η Κάθριν Κόνολι, μια βουλευτής που πρόσκειται σε παρατάξεις της αριστεράς που είναι προσηλωμένες στη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας.
Περίπου 3,6 εκατ. εκλογείς κλήθηκαν να ψηφίσουν χθες, Παρασκευή. Σύμφωνα με τα περιφερειακά στατιστικά στοιχεία, μόνο το 38% των ψηφοφόρων ψήφισε στο Δουβλίνο και σε αρκετές περιοχές το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε κάτω από το 40%. Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).
Η 68χρονη Κόνολι, που προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, είναι πρώην δικηγόρος και υποστηρίζεται από τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων οι Πράσινοι και το εθνικιστικό Σιν Φέιν, άλλοτε πολιτικός βραχίονας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).
Η Κόνολι, αντίθετη στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, υπερασπίζεται την παράδοση της στρατιωτικής ουδετερότητας της Ιρλανδίας, χώρας συμμετέχει στο πρόγραμμα σύμπραξη για την ειρήνη (PfP) του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι κράτος-μέλος της συμμαχίας.
Η αντίπαλός της Χέδερ Χάμφρις είναι μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκάελ, πυλώνα του κυβερνητικού συνασπισμού. Προερχόμενη από την προτεσταντική μειονότητα της Ιρλανδίας, παρουσιάστηκε, καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ως ενωτική προσωπικότητα.
Υπέρ των Παλαιστινίων και της επανένωσης της νήσου της Ιρλανδίας, δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θέλει να είναι «πρόεδρος όλων των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που μένουν συχνά αποκλεισμένοι και χωρίς φωνή».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-KEYSTONE
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει τον αριθμό των πρακτόρων της ICE στη Μινεσότα μετά τις τελευταίες ταραχές
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξαναρχίζει την εξέταση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ
- Τριμερής για Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι
- Τρομακτικό ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη η μπαταρία του κινητού μέσα στο στόμα του!
- Φωτιές σε λεωφορεία: Τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΣΕΘ ζήτησε ο Κ. Κυρανάκης
- Ιρανικά ΜΜΕ: Στο Ομάν θα διεξαχθούν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
- Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Τραμπ-Σι, λίγο μετά τη βιντεοκλήση Πούτιν-Σι
- Υπ. Μετανάστευσης: Από το 2003 μόλις το 10% των “ασυνόδευτων ανήλικων” είναι κάτω των 15 ετών!
- Ρώμη: Αφαιρέθηκε από εκκλησία η τοιχογραφία με τον άγγελο που έμοιαζε στη Μελόνι
- Η viral στιγμή από τη Σύνοδο Παγκόσμιων Κυβερνήσεων: Λύθηκε στα γέλια ο Tucker, vid









