Έκπληκτοι έμειναν οι επιστήμονες που αναγκάζονται σήμερα να παραδεχθούν δημόσια πως το… λιώσιμο των πάγων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια!
Σύμφωνα με μελέτη στην οποία ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η τήξη του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική «έχει επιβραδυνθεί σημαντικά την τελευταία 20ετία» χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως «προσωρινή ανακούφιση».
Οι ιθύνοντες της έρευνας προσπαθούν απεγνωσμένα να εξηγήσουν πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό τη στιγμή που, σύμφωνα με τους ίδιους, «οι εκπομπές άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων συνέχισαν να αυξάνονται και να παγιδεύουν όλο και περισσότερη θερμότητα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου».
Για να εξηγήσουν τα -κατά αυτούς- ανεξήγητα έριξαν το φταίξιμο στα… θαλάσσια ρεύματα!
Πιο συγκεκριμένα μίλησαν για «φυσικές διακυμάνσεις στα ρεύματα των ωκεανών, υποθέτοντας πως σε 5-10 χρόνια η τήξη των πάγων θα ξεκινήσει ξανά με μεγαλύτερο βαθμό.
Και δεδομένου πως έχουμε φτάσει στο 2025, έχουν προ πολλούς παρέλθει τα χρόνια κατά τα οποία διάφοροι «ευαγγελιστές της υπερθέρμανσης» «προφήτευαν» πως η Αρκτική θα μείνει με μηδενικές ποσότητες θαλάσσιου πάγου!
Για να μην ανατρέξουμε σε παλαιότερες κραυγές επιστημόνων από τη δεκαετία του ’70 και του ’80 που έλεγαν πως μετά το 2000 οι παραλιακές ζώνες πόλεων ακόμα και στην Ελλάδα θα έπρεπε να… γίνουν ακατοίκητες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας!
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-NASA photo αρχείου