«Ναυάγησαν» οι συνομιλίες για «πράσινη συμφωνία» σχετικά με τα πλαστικά

Οι αντιπροσωπείες 185 χωρών που συναντήθηκαν στη Γενεύη απέτυχαν να συμφωνήσουν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε επί δεσμευτικού κειμένου για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά.

«Δεν θα έχουμε συνθήκη για τη ρύπανση από πλαστικά εδώ στη Γενεύη», συμπέρανε η εκπρόσωπος της Νορβηγίας στη διάρκεια συνόδου της ολομέλειας σήμερα τα ξημερώματα.

Λίγο νωρίτερα η Ινδία και η Ουρουγουάη είχαν υπογραμμίσει την αδυναμία «να υπάρξει συναίνεση» μεταξύ των διαπραγματευτών.

Νέο κείμενο με συμβιβαστικές προτάσεις που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε εξακολουθούσε να φέρει πάνω από 100 σημεία που χρειαζόντουσαν διευκρίνιση, ύστερα από 10 ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες ωστόσο οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών που μετείχαν στην άτυπη συνεδρίαση στη Γενεύη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ δήλωσε κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης «εξοργισμένη επειδή παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες πολλών και πραγματική πρόοδο (που συντελέστηκε) στις συνομιλίες, δεν εξασφαλίστηκαν απτά αποτελέσματα».

Σε προφανή αναφορά του σε χώρες που παράγουν πετρέλαιο, ο Χέντελ Ροντρίγκες της αντιπροσωπείας της Κολομβίας δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας «μπλοκαρίστηκε από μικρό αριθμό κρατών που απλά δεν ήθελαν συμφωνία».

Το μέλλον των διαπραγματεύσεων παραμένει ασαφές προς το παρόν καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές διαιρέσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που αντιπαρατίθενται επί του ζητήματος αυτού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί