Αποκλειστικά μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής θα είναι από 1η Αυγούστου η δήλωση ρευστών διαθεσίμων στα Τελωνεία της χώρας, καθώς, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία τίθεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία η ψηφιακή αυτή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ρευστών διαθεσίμων στα Τελωνεία εισόδου και εξόδου της χώρας.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα Τελωνεία και στα 42 σημεία εισόδου- εξόδου της επικράτειας (χερσαία σύνορα, διεθνείς αερολιμένες και λιμάνια), αντικαθιστώντας οριστικά την προηγούμενη χειρόγραφη διαδικασία. Στα σημεία αυτά θα υπάρχει διαθέσιμος Η/Υ για την υποβολή της σχετικής δήλωσης, για την οποία θα μπορεί να ζητηθεί επικουρικά η συνδρομή των τελωνειακών υπαλλήλων.
Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής διαδικασίας:
*Διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία εισόδου και εξόδου ταξιδιωτών από και προς τρίτες χώρες, οι οποίοι μεταφέρουν νόμιμα ρευστά διαθέσιμα.
*Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης, παρακολούθησης, συσχέτισης και διασταύρωσης των σχετικών στοιχείων, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.
Ειδικότερα, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας:
-επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση και την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων
-εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των τελωνειακών ελέγχων
-αναβαθμίζει το ρόλο των τελωνειακών υπηρεσιών στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή άλλων παράνομων ενεργειών.
Στη χώρα μας υποβάλλονται ετησίως περίπου 5.000 δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων και συγκεκριμένα, κατά το 2024 υποβλήθηκαν 4.866 δηλώσεις.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θάνατος 20χρονου: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο 23χρονος κατηγορούμενος – Τι αναφέρει το ιατροδικαστικό πόρισμα
- Σχεδόν 1.000 αντικείμενα ξεχνιούνται κάθε μήνα στο μετρό του Λος Άντζελες – Αυτά είναι τα πιο ασυνήθιστα
- Ρόδος: Ποινές κάθειρξης 600 ετών «μοίρασε» το Εφετείο Δωδεκανήσου σε δύο διακινητές μεταναστών
- Ουρές για βενζίνη στην Κίνα εν όψει αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων (Vid)
- Κ. Χατζηδάκης: 1 δις ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου – Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία
- Πολωνία: Ο δήμος Βαρσοβίας απαγορεύει την πώληση αλκοόλ τη νύχτα
- Θεσσαλονίκη: Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με το ΕΚΕΤΑ
- Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN): Η επίδραση της κρίσης στη Μέση Ανατολή – Η είσοδος στην Ινδία μετατίθεται για το 2027
- Ισπανίδα ποδηλάτισσα γλίτωσε από τον θάνατο για λίγα εκατοστά, Vid
- Αυτός θα είναι ο κόσμος που θα φέρουν σε 10 χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με τον Μασκ – Vid









