Ο κ. Αραγτσί φάνηκε να αντιδρά στις νέες απειλές που εξακόντισε νωρίτερα χθες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Αφανίσαμε τις πυρηνικές δυνατότητές τους. Μπορεί να ξαναρχίσουν, αλλά αν το κάνουν, θα τους αφανίσουμε σ’ ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού», διεμήνυσε ο ρεπουμπλικάνος αναφερόμενος στο Ιράν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σκοτία.
«Αν η επίθεση επαναληφθεί, δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε με πιο αποφασιστικό τρόπο», αντέτεινε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών μέσω X.
«Αν υπάρχουν ανησυχίες για την πιθανή εκτροπή του πυρηνικού προγράμματός μας σε μη πολιτικούς σκοπούς, η στρατιωτική επιλογή αποδείχτηκε αναποτελεσματική, όμως η λύση μέσω διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη 13η Ιουνίου άνευ προηγουμένου εκστρατεία πληγμάτων –σχεδόν όλων από τους αιθέρες– εναντίον του Ιράν, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, επιστήμονες που εργάζονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας κι εκατοντάδες αμάχους. Το Ιράν ανταπέδωσε στέλνοντας εκατοντάδες πυραύλους και drones να πλήξουν το Ισραήλ.
Ο πόλεμος διήρκεσε 12 ημέρες.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ διέταξε την επίθεση επικαλούμενη το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που λέει πως εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και δεν αποκλείει νέους βομβαρδισμούς αν η Τεχεράνη αποπειραθεί να ανοικοδομήσει τις εγκαταστάσεις της.
Οι ΗΠΑ επενέβησαν στον πόλεμο βομβαρδίζοντας τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά, σε Φορντό, Ισφαχάν και Νατάνζ.
Η ισραηλινή επίθεση εξαπολύθηκε δυο μέρες πριν από προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσώπων της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον — τον έκτο κύκλο των διαπραγματεύσεών τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν προβάλλουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου. Για την Τεχεράνη, το ζήτημα είναι «μη διαπραγματεύσιμο», θα συνεχιστεί. Για την Ουάσιγκτον, πρέπει να λάβει τέλος, είναι «κόκκινη γραμμή».
Κατά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), το Ιράν είναι η μόνη χώρα του κόσμου χωρίς πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων που εμπλουτίζει ουράνιο στο 60%. Για να κατασκευαστούν ατομικές βόμβες, το επίπεδο του εμπλουτισμού πρέπει να φθάσει στο 90%.
Το Ισραήλ και δυτικές δυνάμεις κατηγορούν εδώ και δεκαετίες το Ιράν πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η Ισλαμική Δημοκρατία το διαψεύδει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-IRANIAN ARMY OFFICE
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ένα χρυσό τρακτέρ στον Λευκό Οίκο – Ο Τραμπ στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους με το OnlyFarms – ΦΩΤΟ, vid
- Επιμένουν οι ΗΠΑ: «Περιμένουμε την απάντηση του Ιράν»
- Ν. Ανδρουλάκης – 4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική Αλλαγή! Μαζί θα κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε
- Τι λέει πως συμφώνησε ο Ζελένσκι με τους Άραβες;
- Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε αμερικανικό πλοίο επιμελητείας
- Πιθανή συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας, Πακιστάν, Σ. Αραβίας και Αιγύπτου μέσα στο Σαββατοκύριακο για το Ιράν
- Γ. Μέτσιος – Καθ. Παν. Θεσσαλίας: Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντική σε όλα τα στάδια του καρκίνου
- Π. Μαρινάκης: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2027»
- Ρομποτόσκυλα του στρατού με… πυραύλους! Δεν αστειεύονται οι Κινέζοι – Vid
- Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα καταγράφει τη 2η μεγαλύτερη βελτίωση στον ΟΟΣΑ στη δημόσια ακεραιότητα









