Όπως μεταδίδεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Ρωσία στο εγγύς μέλλον σχετικά με τις προοπτικές περαιτέρω πυρηνικού αφοπλισμού.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας, κατόπιν ερώτησης του TASS, τις προοπτικές σύναψης νέας συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας που θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη για τα Μέτρα για την Περαιτέρω Μείωση και τον Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων (START).
«Αυτή δεν είναι μια συνθήκη που θέλετε να λήξει», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο South Lawn του Λευκού Οίκου. «Αρχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στην επερχόμενη λήξη της New START. «Θα ήθελα να το δω», επιβεβαίωσε ο Τραμπ απαντώντας σε μια παρατήρηση ότι είχε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ περαιτέρω μειώσεων των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον κόσμο. [Τώρα] έχουμε περιορισμούς και αυτοί έχουν περιορισμούς, όπως γνωρίζετε, στον πυρηνικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου για τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον κόσμο. Όταν καταργείς τους πυρηνικούς περιορισμούς, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», επανέλαβε ο Τραμπ.
Θα φτάσει ο πλανήτης στο αμήν του πυρηνικού πολέμου και τότε θα ανακοινώσουν τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό και μια παγκόσμια συγκυβέρνηση Ανατολής και Δύσης στο πλαίσιο μιας νέας ψηφιακής εποχής;
Μήπως τότε οι στρατοί των κρατών στραφούν στην τήρηση της τάξης και της ασφάλειας, αφού οι πόλεμοι θα σταματήσουν;
Σημαντική η παρέμβαση του Τραμπ δεδομένου ότι τόσο η διεθνιστική όσο και η δεξιά τάξη πραγμάτων θέλουν τον έλεγχο των ανθρώπων σε περιβάλλον παγκόσμιας ειρήνης με κανέναν να την απειλεί. Θα αποδεχθεί η Ρωσία αυτή την νέα εποχή;
Διατάξεις της Νέας Συνθήκης START
Σύμφωνα με τη συμφωνία, κάθε πλευρά θα μειώσει τα στρατηγικά επιθετικά της όπλα, έτσι ώστε επτά χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του εγγράφου και έπειτα, ο συνολικός αριθμός τους να μην υπερβαίνει τους 700 αναπτυγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLBM) και τα βαρέα βομβαρδιστικά (HB), τις 1.550 κεφαλές σε αυτά, τους 800 αναπτυγμένους και μη αναπτυγμένους εκτοξευτές ICBM, SLBM και HB. Το έγγραφο, που σχεδιάστηκε για 10 χρόνια, έληξε στις 5 Φεβρουαρίου 2021, αλλά προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης με αμοιβαία συμφωνία των μερών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον παρέτειναν την συμφωνία, την οποία οι ρωσικές αρχές ονόμασαν χρυσό πρότυπο στον τομέα του αφοπλισμού, για μέγιστο χρονικό διάστημα πέντε ετών.
Από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου 2025, ο Τραμπ έχει δηλώσει δημόσια αρκετές φορές την επιθυμία του να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Κίνας στο άμεσο μέλλον σχετικά με τον περαιτέρω περιορισμό και μείωση των πυρηνικών όπλων, αλλά δεν έχει ακόμη προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αυτού του είδους. Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, ειδικότερα, θα πρέπει να αποφασίσουν, εάν θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την Νέα START, η οποία λήγει στις αρχές του 2026.