«Πράσινη» αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας – Στο βάθος τι έρχεται;

Η υπόθεση δείχνει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον

Οι Τούρκοι φέρονται να αντιδρούν στην κήρυξη θαλάσσιων πάρκων από την κυβέρνηση.

Όπως γράφει η τουρκική Hürriyet, «η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε μονομερώς δύο περιοχές, μία στο Ιόνιο Πέλαγος και μία στο Αιγαίο Πέλαγος, ως «θαλάσσια πάρκα» και δημοσίευσε χάρτες. Η Άγκυρα αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας τις περιοχές «νομικά αβάσιμες» και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ανακηρύξει επίσης τις δικές της προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες».

«Η Ελλάδα ανακήρυξε χθες ένα «Θαλάσσιο Πάρκο» στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, μια μονομερή κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με την σχεδόν δυόμισι ετών διαδικασία επαναπροσέγγισης στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις και τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023. Η Τουρκία αντέδρασε αμέσως σε αυτή την κίνηση και θα ανακηρύξει προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνεται.

Παρατηρείται λοιπόν μια «πράσινη» αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η κίνηση της κυβέρνησης παρουσιάζεται ως καλή, την ώρα που οι Τούρκοι επιφυλάσσονται για απάντηση.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που αναρωτιούνται, αν πράγματι αυτές οι περιοχές που κηρύχθηκαν εθνικά θαλάσσια πάρκα ενοχλούν την Τουρκία και αφορούν τις διεκδικήσεις της.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η αντίδραση της Άγκυρας ανεβάζει φαινομενικά την κίνηση της κυβέρνησης στα μάτια της κοινή γνώμης.

Παράλληλα περνά σε δεύτερη μοίρα, το νέο καθεστώς που θα επικρατεί εκεί που κηρύχθηκαν τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα, όπως γνωστοποιήθηκε και διαβάσατε χθες – ΕΔΩ.

Τι κρύβεται λοιπόν στο βάθος αυτή της «πράσινης» αντιπαράθεσης;

photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-PAP

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί