Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας διεξήγαγε ακρόαση για τους εκκρεμείς υποψηφίους της κυβέρνησης Τραμπ, με την υποψήφια νέας πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, να μονοπωλεί αρκετές από τις ερωτήσεις.
Ο ρόλος της Ελλάδας ως «συμμάχου-κλειδί» των ΗΠΑ σε μία αρκετά ταραγμένη περιοχή, αλλά και οι σχέσεις της με την Τουρκία τέθηκαν επί τάπητος, με την κα Γκίλφοϊλ να χαρακτηρίζει «βάσιμες» τις ανησυχίες των Ελλάδας και Κύπρου για τον περαιτέρω εξοπλισμό της Τουρκίας η οποία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ίδια, έχει στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια.
Τι δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Και ξέρω πως υπάρχουν αρκετές ανησυχίες από την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τον εξοπλισμό της Τουρκίας.
Ξέρω ότι αυτή είναι η ανησυχία και της κυβέρνησης (σ.σ. Τραμπ). Θέλω να καταστήσω σαφές πως προστατεύουμε και τιμούμε τους συνεχείς και σταθερούς συμμάχους μας, τους Έλληνες.
Έχουν απαντήσει σε κάθε κάλεσμά μας. Έχουν κάθε φορά δικαιώσει τις προσδοκίες μας. Η Ελλάδα παραμένει δυνατή και περήφανο ως το 5ο κράτος που δαπανά τα περισσότερα χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς».
Αξίζει να σημειωθεί πως προς το τέλος της ακρόασης, ο Γερουσιαστής, Κρις βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ρώτησε την Γκίλφοϊλ «εάν συμμερίζεται την άποψη ότι οι τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα πρέπει να αντιμετωπίζονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου»
Τι απάντησε:
«Η Ελλάδα είναι σημείο-«κλειδί» όλης της ευρύτερης περιοχής και πρέπει να τη σεβόμαστε. Και πιστεύω ακράδαντα πως θα στείλουμε ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο εάν δεν συμπεριφερθούμε σε δυνατούς και σταθερούς συμμάχους σαν την Ελλάδα με πρέπον τρόπο».
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo αρχείου
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Τραμπ προειδοποιεί πως μερικοί Αμερικανοί ίσως σκοτωθούν κατά τα πλήγματα στο Ιράν
- Ο Νιλ Σεντάκα ο θρυλικός τραγουδιστής των επιτυχιών του ’60 και του ’70 πέθανε σε ηλικία 86 ετών
- Τον χαβά του ο Ζελένσκι: Σε μήνυμα για τη Μ. Ανατολή αναφέρεται στη… Ρωσία
- Σοκ στον Κολωνό: 31χρονη έγκυος εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της- Προσήχθη ο σύντροφός της
- Κορεάτισσα χρησιμοποίησε το ChatGPT για να δολοφονήσει δύο άνδρες
- Λίβανος: H Χεζμπολάχ καλεί τα κράτη και τους λαούς της περιοχής σε αντίσταση κατά του Ιράν
- Γεραπετρίτης για Μ. Ανατολή: Αν κριθεί σκόπιμο θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για εκκένωση των Ελλήνων
- «Προδοσία»: «Βράζουν» στο MAGA με Τραμπ – Η παλιά ανάρτηση για Ιράν που τον «καίει»
- Απόψε ορατό το σπάνιο φαινόμενο της «ευθυγράμμισης» 6 πλανητών
- Ο Τραμπ…”με τουρμπάνι” σε διάγγελμα κατά του Ιράν σε βίντεο στο “Χ”









