Η πυρκαγιά White Sage, που προκλήθηκε από κεραυνό στις 9 Ιουλίου, έχει κάψει περίπου 10.900 στρέμματα κοντά στη λίμνη Jacob. Μέχρι την Πέμπτη, η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου και εξαπλώνεται ενεργά – περιγράφεται ως «0% ελεγχόμενη» από τους αξιωματούχους.
Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και ξηρής βλάστησης έχει δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες, τροφοδοτώντας την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, δήλωσαν αξιωματούχοι του πάρκου.
Οι αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποίηση για ακραία ζέστη την Παρασκευή, με μέγιστες θερμοκρασίες έως και 46 βαθμούς Κελσίου, και συμβούλευσαν να μην πραγματοποιείται πεζοπορία στο Γκραν Κάνυον.
Το προσωπικό του Γκραντ Κάνιον δήλωσε ότι εκκένωσε με επιτυχία «περίπου 500 επισκέπτες» από το Βόρειο Χείλος του πάρκου λόγω της πυρκαγιάς, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, τοπική ώρα.
Οι αξιωματούχοι του πάρκου δήλωσαν ότι ένας 67χρονος πεζοπόρος πέθανε την Τρίτη στο Γκραν Κάνυον. Ο πεζοπόρος, από το Τέξας, βρέθηκε αναίσθητος στο μονοπάτι South Kaibab κάτω από το Cedar Ridge και οι προσπάθειες ανάνηψής του απέτυχαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων.
Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης μάχονται με τις φλόγες από το έδαφος και από τον αέρα από την Τετάρτη.
«Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς προς τη λίμνη Τζέικομπ, η οποία έχει πλέον λάβει εντολές εκκένωσης, όλοι οι επισκέπτες στο Βόρειο Χείλος υποχρεούνται να εκκενώσουν αμέσως», ανέφερε το προσωπικό του πάρκου Γκραντ Κάνιον σε προειδοποίηση που εκδόθηκε την Πέμπτη.
Μέρος του κοντινού αυτοκινητόδρομου, της Κρατικής Οδού 89Α, έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας, με το Υπουργείο Μεταφορών της Αριζόνα να προειδοποιεί τους οδηγούς να αναμένουν εκτεταμένες καθυστερήσεις.
Η απειλή των πυρκαγιών ξεπερνά την Αριζόνα.
Την Πέμπτη, όλο το προσωπικό και οι επισκέπτες εκκενώθηκαν από το Black Canyon του Εθνικού Πάρκου Gunnison στο δυτικό Κολοράντο – περίπου 418 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ντένβερ – αφού κεραυνοί άναψαν φωτιές σε αντίθετα άκρα του πάρκου.
Η Διατμηματική Μονάδα Διαχείρισης Πυρκαγιών του Άνω Ποταμού Κολοράντο δήλωσε την Πέμπτη ότι «εργάζεται επιμελώς με εταίρους για να αντιμετωπίσει περίπου 10 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κεραυνούς στην περιοχή αποστολής».
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καλή χρονιά γεμάτη Φως Χριστού!
- Ο ΠΑΟΚ αποχαιρετά το 2025 με γέλιο! Νέο βίντεο με τα παρασκήνια του επικού τρέιλερ για τα 100 χρόνια
- Έπεσαν τα πρώτα χιόνια: Στα “λευκά” Πάρνηθα, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Πεντέλη αλλά και Εύβοια, vid
- Παπασταύρου: Οι 10 +1 δράσεις του ΥΠΕΝ το 2025 – Ενεργειακές συμφωνίες και «Απάτητα Βουνά» ανάμεσά τους
- Η κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης
- Θεσσαλονίκη: Ευχές με πολίτες και επαγγελματίες για καλή χρονιά αντάλλαξε ο δήμαρχος Στ. Αγγελούδης
- Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τασούλα: Nα αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν, στηριζόμενοι σε όσα μας ενώνουν
- Το εορταστικό μήνυμα του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ προκαλεί «πονοκέφαλο» στους διεθνιστές
- Απολογισμός Τσιάρα για το 2025: Σήμερα κλείνει μια δύσκολη χρονιά, ο πρωτογενής τομέας δοκιμάστηκε έντονα









