Η Κίνα προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση! Οι πολίτες κρατούν την «ανάσα» τους

Τι διεμήνυσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι προειδοποίησε την ευρωπαία ομόλογό του εναντίον των κινδύνων μιας «αντιπαράθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβασε ξανά τους τόνους κατά του Πεκίνου με κίνδυνο να «αυτοκτονήσει» οικονομικά.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα έπρεπε να θεωρούνται αντίπαλοι εξαιτίας των διαφορών τους ούτε να επιδιώκουν την αντιπαράθεση εξαιτίας των διαφωνιών τους», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Ουάνγκ Γι στη διάρκεια συνάντησής του στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.

Η Κάλας είχε ισχυριστεί χθες πως το Πεκίνο πρέπει να σταματήσει να απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια, επικαλούμενη κυρίως κυβερνοεπιθέσεις, ανάμιξη στις δημοκρατικές διαδικασίες και εμπορικές πρακτικές που κρίνονται αθέμιτες.

Η Ευρώπη είναι «αντιμέτωπη με προκλήσεις», δήλωσε χθες ο Ουάνγκ Γι, από τις οποίες καμιά «στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον» δεν οφείλεται στην Κίνα.

Ο Ουάνγκ επεδίωξε να εμφανίσει γενικά το Πεκίνο ως αντίβαρο στην αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία απειλεί να επιβάλει γενικευμένους τελωνειακούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

«Η Κίνα δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο κινέζος υπουργός.

Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες οφείλουν να επιδείξουν αμοιβαίο «σεβασμό», δήλωσε ο Ουάνγκ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνει μια περισσότερο «δραστήρια και ρεαλιστική» πολιτική έναντι της Κίνας.

Ο Ουάνγκ συναντήθηκε επίσης χθες, Τετάρτη, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τον βέλγο υπουργό Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό.

Ο Ουάνγκ Γι αναμένεται τώρα στη Γερμανία και στην συνέχεια στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο την Κίνα.

Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται λίγο πριν από μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο «Δράκος» ηγείται -μαζί με την Ρωσία- στην έλευση της νέας ψηφιακής εποχής στην Ανατολή.

Μένει να φανεί αν η Ευρώπη, η οποία θα εισέλθει και εκείνη σε αυτό που ετοιμάζεται παγκοσμίως, θα περάσει στην νέα αυτή εποχή ως οικονομικά καθημαγμένη, άπαξ και έρθει σε ρήξη και με τηνν Κίνα. Σημειώνεται πως οι Βρυξέλλες τα έχουν «σπάσει» ενεργειακά με την Μόσχα, ενώ από τα δυτικά παραμονεύουν οι δασμοί του Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί