Ανάμεσα στα πιο περιζήτητα αξιοθέατα της Νότιας Αμερικής, αυτά τα σπήλαια σχηματίστηκαν στη λίμνη General Carrera στην Παταγονία, μια απομονωμένη παγετωνική λίμνη που σχηματίζει τα σύνορα μεταξύ Χιλής και Αργεντινής, κατατάσσοντάς την ως τη μεγαλύτερη λίμνη της Χιλής και την τέταρτη μεγαλύτερη της Αργεντινής. Τα μαρμάρινα σπήλαια προέρχονται από τη σύγκρουση μεταξύ νερού και τοιχωμάτων ανθρακικού ασβεστίου που έλαβε χώρα κυκλικά τα τελευταία 6000 χρόνια: έτσι, φυσικά, γεννήθηκαν τα κρυσταλλικά μαρμάρινα τοιχώματα με πολύ λείες άκρες, τα οποία αντανακλούν τα πολυάριθμα χρώματα, από έντονο μπλε έως τιρκουάζ, μέχρι το πιο ανοιχτό μπλε, που αποτελούν αυτά τα σπήλαια.
Γνωστά και ως Cuevas de Marmol, τα Μαρμάρινα Σπήλαια είναι το πιο συναρπαστικό δίκτυο σπηλαίων στον κόσμο. Κάποιοι τα αποκαλούν «Μαρμάρινο Καθεδρικό Ναό», λόγω της πολυπλοκότητας του σχηματισμού και της δομής τους. Η νησίδα όπου βρίσκονται τα σπήλαια, παρεμπιπτόντως, είναι ένας σχηματισμός ανθρακικού ασβεστίου που στέκει μόνος του, στολισμένος με τα θαύματά του. Η λαμπρότητα των Cuevas προέρχεται πάνω απ’ όλα από το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια 6.000 και πλέον ετών, τα ρεύματα της λίμνης έχουν λειάνει το μάρμαρο που τα συνθέτει και, κάθε φορά που το φως φιλτράρεται στο εσωτερικό, τα μαρμάρινα τοιχώματα των σπηλαίων αντανακλούν το χρώμα των νερών από κάτω, καθιστώντας τα ένα πραγματικό θέαμα της φύσης.
Τα νερά των Cuevas de Marmol έχουν ένα υπέροχο κρυστάλλινο μπλε χρώμα λόγω των μικρών σωματιδίων που παραμένουν αιωρούμενα στο νερό κατά τη διάρκεια των φάσεων τήξης των κοντινών παγετώνων, αλλά και από τη λάσπη που προέρχεται από την απόξεση και τη διάβρωση που προκαλούνται από τα συντρίμμια που μεταφέρονται από τον πάγο.
Το χρώμα των νερών στις Μαρμάρινες Σπηλιές αλλάζει συνεχώς και αυτό εξαρτάται τόσο από το φως όσο και από τη στάθμη του νερού, η οποία ποικίλλει από τιρκουάζ έως περισσότερο ή λιγότερο έντονο μπλε ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες ή την εποχή του χρόνου. Την άνοιξη, για παράδειγμα, το νερό βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του, καθώς οι παγετώνες δεν έχουν ακόμη λιώσει και η λίμνη έχει ένα πολύ καθαρό γαλαζοπράσινο χρώμα. Όταν οι παγετώνες αρχίζουν να λιώνουν, η στάθμη του νερού αυξάνεται κατά περισσότερο από ένα μέτρο και το χρώμα του νερού παίρνει μια έντονη απόχρωση του μπλε.
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δεν αποχωρίζεται με τίποτα τα γυαλιά ηλίου ο Μακρόν – vid
- Εισαγγελείς απαγγέλλουν κατηγορίες σε βάρος του δημάρχου της Βουδαπέστης για τον ρόλο του στην πορεία Pride
- Ντ. Μπακογιάννη: Εξελέγη Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Αλ. Σδούκου: Κάποιοι παρουσιάζουν ψευδή στοιχεία για τη δημιουργία εντυπώσεων
- Ιράκ: Ο Μαλίκι καταγγέλλει την «κατάφωρη» ανάμιξη του Τραμπ
- Κ. Τσιάρας: Εθνική επιλογή η ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας χωρίς προσφυγή στον εμβολιασμό
- Θρήνος για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ -Στην Τιμισοάρα 200 οπαδοί του δικέφαλου του βορρά, vid
- Μαρινάκης για ευλογιά: Ακολουθούμε αυτό που λένε οι ειδικοί – Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο
- Χαλκιδική: Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές συγκρούστηκε με βαν – Τρεις τραυματίες
- Ανησυχητική εκτίμηση για τα κρούσματα άνοιας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια









