Περίπου 1.500 Αυστραλοί στο Ιράν έχουν αιτηθεί βοήθεια με άλλους 1.200 Αυστραλούς στο Ισραήλ να ζητούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση επαναπάτρισε μια μικρή ομάδα ανθρώπων από το Ισραήλ μέσω ενός χερσαίου συνοριακού περάσματος την Τετάρτη και σήμερα θα αναζητήσει περισσότερες ευκαιρίες, είπε η Ουόνγκ στους δημοσιογράφους.
“Υπάρχουν πραγματικά όρια, αυστηρά όρια για το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση”, πρόσθεσε η ίδια. Οι Αυστραλοί στο Ιράν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν αυτό είναι ασφαλές ή να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται.
“Ελπίζουμε να αποκτήσουμε την ικανότητα πρόσβασης σε αεροσκάφη για να απομακρύνουμε πολίτες, αλλά σε αυτό το στάδιο τα αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος παραμένουν κλειστοί. Στο Ισραήλ έχουμε επιπλέον επιλογές, ενώ στο Ιράν είναι πολύ δύσκολο”, είπε η υπουργός σε συνέντευξή της στο δίκτυο Australian Broadcasting Corporation.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, ο Ουίνστον Πίτερς, δήλωσε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους πολίτες της παρά τους “πολύ σοβαρούς πρακτικούς περιορισμούς” και παρέχει συμβουλές για τις χερσαίες συνοριακές εξόδους.
Η Νέα Ζηλανδία έχει προσωρινά κλείσει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη και έχει μεταφέρει μέσω ξηράς στο Αζερμπαϊτζάν δύο υπαλλήλους της και τις οικογένειές τους, πρόσθεσε ο υπουργός.
“Στη διάρκεια της νύχτας προέκυψε μια ευκαιρία να απομακρύνουμε από το Ιράν το προσωπικό της πρεσβείας μας με μια οχηματοπομπή μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους από άλλες χώρες”, είπε ο ίδιος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ένοπλες Δυνάμεις: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Οι αλλαγές σε μισθούς, βαθμολόγιο και αναβολές
- Αύξηση 8,1% στον δείκτη μισθολογικού κόστους το γ’ τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ: Τι δήλωσε ο Σκέρτσος
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,4% στον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας το γ’ τρίμηνο του 2025
- Χόλιγουντ: Θλίψη και μηνύματα πένθους για την δολοφονία του Ρομπ Ράινερ και της συζύγου του Μισέλ
- Σουρεαλιστικό βίντεο: Άγιος Βασίλης, Μίκι Μάους και Spider Man γρονθοκοπιούνται!
- ΕΟΤ: Δράση για την προβολή Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου στη Δανία
- Μακελειό στην παραλία του Σίδνεϊ: Πατέρας και γιος οι δράστες – Αλλαγές στο νόμο περί όπλων
- Ανησυχία για το Βαθύ Κράτος στις ΗΠΑ – Για αυτό η Ρωσία δείχνει να μην βιάζεται για συμφωνίες με τον Τραμπ
- Τραγωδία στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 37 άνθρωποι πέθαναν σε πλημμύρες, vid









