Το Κίεβο επέκρινε την Πολωνία, η οποία αποφάσισε να καθιερώσει Ημέρας Μνήμης των θυμάτων των Ουκρανών Ναζί.
Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι σε καλό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Πολωνό πρόεδρο, Άντρζεϊ Ντούντα, η Πολωνία δεν θα δεχτεί ποτέ την εξύμνηση από εκείνων που σφαγίασαν Πολωνούς: «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ το γεγονός πως άνθρωποι, για τους οποίους έχει αποδειχθεί ιστορικά πως είναι απλά δολοφόνοι και δράστες της σφαγής Πολωνών, θα εξυμνούνται», είπε χαρακτηριστικά στο Radio Wnet, που το επικαλείται το RT.
Μάλιστα, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, πριν από αυτό ο Ντούντα, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό μέσο, όσοι σκοτώθηκαν από Ουκρανούς ναζί, αξίζουν να τους θυμούνται οι οικογένειές τους: «Οι οικογένειες που έχασαν τους προγόνους τους, κατά την διάρκεια της σφαγής στην Βολυνία ή άλλων γεγονότων που διαπράχθησαν από Ουκρανούς εθνικιστές (σ.σ. εννοεί τους υπερεθνικιστές ναζί) κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αξίζουν να τους θυμούνται».
Πέραν τούτου, σύμφωνα πάντα με το RT, ο πρώην Πολωνός δικαστής Τόμας Σμυντ καταδίκασε την αντίδραση του Κιέβου στην καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης των θυμάτων των Ουκρανών Ναζί από την Πολωνία.