Μπορεί η φετινή θερινή σεζόν στη Χαλκιδική να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, αλλά σχεδόν τέσσερις στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή (ποσοστό 38%) έχουν ακόμα αναρτημένη την αγγελία «ζητείται προσωπικό», καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας
Στην κορυφή της λίστας των ελλείψεων προσωπικού κατατάσσονται με ποσοστό 22,3% τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα, που αναζητούν ρεσεψιονίστ και καμαριέρες.
Ακολουθούν η γεωργία και η κτηνοτροφία με 22,3%, η εστίαση που έχει έλλειμμα σεφ και σερβιτόρων με 18,1%, οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και κτίστες στον τομέα των κατασκευών-ανακαινίσεων με 16,4%, οι οδηγοί λεωφορείων, ταξί, shuttle bus με 12,7% και 3% άλλες ειδικότητες. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δίμηνη έρευνα «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που διενήργησε η εταιρεία Interview, για λογαριασμό του εκεί Επιμελητηρίου, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων-μελών του.
Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η αύξηση μισθών είναι -με ποσοστό 30,4% και 22,2% αντίστοιχα- τα κύρια μέτρα σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού. Ακολουθούν οι συνθήκες εργασίας, όπως ο χώρος της διαμονής και τα ωράρια (17,8%), η επιδοτούμενη κατάρτιση (10,1%), η εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων (8,4%) και η σύνδεση των εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων (7,6%). Κατά τα λοιπά, πέντε στους δέκα επιχειρηματίες της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να εκτελέσουν στην επιχείρησή τους εργασίες που κανονικά προορίζονταν για τους υπαλλήλους. Από αυτούς, το 20% το έχει κάνει συχνά και το 32% σπάνια, ενώ το υπόλοιπο 48% ποτέ.
Πάνω από εννέα στους δέκα επιχειρηματίες της περιοχής (92%) κρίνουν την κατάσταση της επιχείρησής τους σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων ως καλή (37%) ή ικανοποιητική (55%). Εννιά στους δέκα αναμένουν τα ίδια (46%) ή καλύτερα (48%) οικονομικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, επτά στις δέκα δηλώνουν αυξημένο (27%) ή ίδιο (45%) τζίρο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 0,7 μονάδες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ.Χαρακόπουλος: Οι άγονες αντιπαραθέσεις υπονομεύουν το συλλογικό μας μέλλον
- Ηράκλειο: Αλλαγές στο εκτελεστικό σχήμα της δημοτικής αρχής
- Επιπλέον καταβολές επιστροφής ενοικίου 8,9 εκ ευρώ σε 39,3 χιλιάδες δικαιούχους
- Η μεγαλύτερη βασιλόπιτα της Ελλάδας και φέτος στο Περιστέρι – 10 μέτρα, 100 τόνοι (photo, vid)
- Κ. Γκίλφοϊλ: Η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ «να λάμψει ακόμα πιο φωτεινά την επόμενη χρονιά»
- Σουηδία: Τροχαίο με λεωφορείο στην Στοκχόλμη – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Ολλανδία: Συνελήφθη Σύρος που φέρεται να απειλούσε να διαπράξει επίθεση κάπου στην Ευρώπη
- Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά το 2025 με ένα χιουμοριστικό βίντεο που τα έχει όλα!
- Σημαντικές δυνάμεις του πλανήτη καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια των Ουκρανών
- Τραγικός θάνατος για 37χρονο στη Βραζιλία: Πνίγηκε σε διαγωνισμό καρπουζοφαγίας μπροστά στη γυναίκα του









