“Ο 5ος κύκλος συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ θα διεξαχθεί στη Ρώμη αυτή την Παρασκευή 23 Μαΐου”, έγραψε ο Μπαντρ αλ-Μπουσάιντι στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ.
Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, εχθροί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, άρχισαν στις 12 Απριλίου υπό τη διαμεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν σημαντικές διαπραγματεύσεις για το ακανθώδες θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές αποσκοπούν στη σύναψη νέας συμφωνίας που θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομικά όπλα έναντι μιας άρσης των κυρώσεων που παραλύουν την οικονομία του.
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε στρατιωτική φιλοδοξία όσον αφορά τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Την Τρίτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών.
“Δεν θεωρούμε ότι (οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις) θα καταλήξουν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι η άρνηση στο δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο είναι “μεγάλο λάθος”.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι ελπίζει πως “θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Ιράν”, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία στην Ουάσινγκτον.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους σε οποιονδήποτε εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν.
Η Τεχεράνη, η οποία υπεραμύνεται του δικαιώματος στην πυρηνική ενέργεια για πολιτική χρήση, θεωρεί το αίτημα αυτό κόκκινη γραμμή, σε αντίθεση με τις διατάξεις της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) την οποία έχει υπογράψει το Ιράν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εκπρόσωπος ΝΔ: Να μην γίνει η κινητοποίηση των αγροτών, ταλαιπωρία των πολιτών
- Επικό ΒΙΝΤΕΟ: Αλλοδαπός βγαίνει από φορτηγό και «παγώνει» όταν ακούει για τη Ρωσία
- Βενιζέλος: «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει»
- Το μεγαλύτερο αεροπορικό ταξίδι στον κόσμο είναι γεγονός: Πτήση 29 ωρών από την Κίνα στην Αργεντινή
- Εκτός ελέγχου η βία ανηλίκων: Μαχαιρώθηκε από συμμαθήτριά της μέσα στο σχολείο!
- Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υποκλίνεται στον Μάρτιν Σκορσέζε
- «Δεν θα πεθάνουμε για την Ουκρανία»: Γάλλοι φωνάζουν εδώ και τώρα για έξοδο από την Ε.Ε. – Video
- «Ecce Homo»: Το έργο του Μουνκάτσι από την “Τριλογία του Χριστού” έφτιαξαν μαθητές με 150.000 τουβλάκια LEGO, vid
- Με κάθε μέσο προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν την επιστράτευση, vid
- Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω μέσω ΔΥΠΑ, σε δομές Υγείας









