Αυτό δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
«Αν μιλάμε για ‘Αμυνα, που αφορά τα σύνορα, η Τουρκία ας εγκαταλείψει τις αμφισβητήσεις και τις διεκδικήσεις των δικών μας συνόρων. Αν είναι ‘Αμυνα για τη Δημοκρατία, τότε πρέπει να υιοθετήσει δημοκρατικές αρχές», εξήγησε ο πρώην Πρωθυπουργός. «Οι καλές σχέσεις και η ειρήνη ωφελούν και τους δύο. Όταν δουλεύουμε μαζί και σε διεθνή θέματα, έχουμε μεγάλη δύναμη», επεσήμανε. Τόνισε, όμως, πως όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή άμυνα, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως είναι υπέρ του διαλόγου, υπενθυμίζοντας πως επί θητείας του θεσπίστηκε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας σε επίπεδο υπουργικών συμβουλίων μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση Τραμπ και το αν αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση διμερών διαφορών και στη γειτονιά μας, υπογράμμισε πως στο θέμα αυτό είναι σημαντική η συζήτηση για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
«Μία εκεχειρία θα ήταν σημαντική, όμως οι όροι της Ειρήνης είναι πιο σημαντικοί. Εάν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο να το χειροκροτήσουμε, αν όμως αυτός, που είναι ισχυρός επιβάλλεται, θα έχουμε και στη γειτονιά μας δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη πως η θέση της Ελλάδας έχει «μπατάρει» προς το Ισραήλ και «θα πρέπει να έχουμε μία πιο ισορροπημένη θέση».
Εξηγώντας την άνοδο του Αμερικανού Προέδρου στις ΗΠΑ τόνισε ότι:
«Ο παγκόσμιος καπιταλισμός φέρνει φτωχοποίηση και ανισότητα σε πολλές χώρες» και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η ανισότητα, οι οικονομικές κρίσεις φέρνουν αντιδράσεις ποικίλες, όπως η ροπή προς τον εθνικισμό, τον αυταρχισμό και την απομόνωση, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Θα πρέπει να κάνουμε ένα νέο «Bretton Woods», ένα νέο σύστημα, που θα χτυπάει την ανισότητα, εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.
«Ο Καναδάς και η Αυστραλία αντέδρασαν σε μία πολιτική Τραμπ απειλητική για τη χώρα τους και τα δικαιώματα. Η εποχή μας αναζητά λύσεις συνεργασιών και εμπιστοσύνη», δήλωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, τη μετανάστευση, τα big data, την AI, την πυρηνική απειλή.
«Οι ανισότητες δημιουργούν αίσθηση απομονωτισμού, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι παγκόσμιες συνεργασίες. Εδώ η ΕΕ μπορεί να παίξει ρόλο. Ο Τραμπ δεν είναι μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά σύμπτωμα προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για «αγανάκτηση στις ΗΠΑ λόγω της φτώχειας, που δεν αντιμετώπισαν ούτε οι Δημοκρατικοί». «Μία ολιγαρχία, όπως ο Μασκ, έχουν αιχμαλωτίσει τη Δημοκρατία στην Αμερική», είπε.
ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιστολές για αιχμαλώτους πολέμου αντάλλαξαν η ρωσική και η ουκρανική πλευρά
- Απίστευτες εικόνες με μαλλιοτραβήγματα βουλευτών στο Μεξικό, vid
- Η Ουγγαρία υπέγραψε συμβόλαιο με τις ΗΠΑ για παράδοση 400 εκ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως
- Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων
- Eurovision: Οι φετινοί οικοδεσπότες λένε ότι δεν θα καλύψουν τυχόν αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του ισραηλινού τραγουδιού
- Ακούστηκε στη Βουλή: «Ζούμε στην εποχή των τεράτων – Είναι ο πρώτος πολεμικός προϋπολογισμός»
- Η στιγμή που drone πέφτει πάνω σε πολυώροφο κτίριο στην Οδησσό, vid
- Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας η ανεργία στις ΗΠΑ
- «Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο», δηλώνουν οκτώ ευρωπαϊκές χώρες
- Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΜΕΤΡΟ
ΔΗΜΟΣΙΟ









