Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε πρότεινε στις 32 χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αυξήσουν τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ τους τις δαπάνες τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι το 2032.
Ο Ρούτε «αναμένει ότι, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», τον Ιούνιο στη Χάγη, ο στόχος που θα τεθεί για τις αμυντικές δαπάνες θα είναι να φτάσουν το 3,5% μέχρι το 2032. Άλλο ένα 1,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατεθεί για δαπάνες που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως για υποδομές και για κυβερνοασφάλεια, είπε ο Σχόοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Το αίτημα για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη από τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόταση αυτή έγινε από τον γγ του ΝΑΤΟ πριν από περίπου μία εβδομάδα, ώστε να καταλήξουν οι χώρες σε κάποια συμφωνία ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής, που θα φιλοξενηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου στη Χάγη.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Ρούτε απέφυγε να επιβεβαιώσει τα ποσοστά που ανέφερε ο Σχόοφ. «Δεν θα επιβεβαιώσω αριθμούς (…) το έλεγα ανέκαθεν ότι, αν μέναμε στο 2% δεν θα μπορούσαμε να αμυνθούμε. Πρέπει επομένως να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες», είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Στα τέλη του 2024, 22 χώρες του ΝΑΤΟ είχαν φτάσει στον στόχο του 2% που είχε τεθεί το 2014. Πολλές άλλες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, απέχουν ακόμη πολύ από αυτόν τον στόχο.
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2032 θα απαιτούσε μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή από αυτές τις χώρες. Θα τους ήταν ωστόσο ευκολότερο να πλησιάσουν τον στόχο του 1,5% για τις δαπάνες ασφαλείας αφού κάποιες από αυτές, όπως η κατασκευή υποδομών για τις μεταφορές, περιλαμβάνονται ήδη σε αυτόν τον τομέα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









