Επιστήμονες της κινεζικής κυβέρνησης δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ενός πειράματος τροποποίησης του καιρού στην Σιντζιάνγκ, όπου ένας στόλος drones σποράς νεφών αύξησε τις βροχοπτώσεις κατά 4% σε περισσότερα από 4.971 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μία μόνο ημέρα.
Η επιχείρηση παρήγαγε περισσότερα από 18,5 εκατομμύρια γαλόνια επιπλέον βροχόπτωσης – αρκετά για να γεμίσουν 30 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, βάθους 1,98 μέτρων η καθεμία – χρησιμοποιώντας μόλις 1 κιλού ιωδιούχου αργύρου, μιας κοινής ένωσης που προκαλεί τη δημιουργία νεφών. Αυτή η ποσότητα σκόνης, έξι φορές πυκνότερη από το νερό, είναι αρκετά μικρή για να χωρέσει σε μια ταξιδιωτική κούπα, ανέφερε η South China Morning Post .
Η δοκιμή διεξήχθη από το βασικό εργαστήριο τροποποίησης καιρού της Μετεωρολογικής Διοίκησης της Κίνας στο Πεκίνο, και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν λεπτομερώς σε μια εργασία με αξιολόγηση από ομοτίμους που δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου στο κινεζικό περιοδικό Desert and Oasis Meteorology .
Πριν από δύο χρόνια, δύο τύποι μεσαίου μεγέθους drones ανέβηκαν στα 18.000 πόδια και απελευθέρωσαν ιωδιούχο άργυρο κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαδοχικών πτήσεων πάνω από τα λιβάδια Bayanbulak, σύμφωνα με τη μελέτη. Η κιτρινωπή σκόνη απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα ως καπνός. Κάθε πτήση χρησιμοποιούσε δύο ράβδους, καθεμία φορτωμένη με 125 γραμμάρια ιωδιούχου αργύρου, και τα σωματίδια διασκορπίστηκαν με ρυθμό 0,28 γραμμαρίων ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Κινέζοι επιστήμονες εξήγησαν ότι τα συστήματα drones προσφέρουν χαμηλότερους κινδύνους ασφαλείας, ανώτερη ευελιξία, ακριβή έλεγχο και εκτεταμένη κάλυψη, επιτρέποντας επιχειρήσεις βελτίωσης βροχής/χιονιού παντός καιρού, όλο το χρόνο, τρισδιάστατες και μεγάλης κλίμακας. Παρόμοιες πρακτικές τροποποίησης του καιρού έχουν επίσης εφαρμοστεί σε διάφορες περιοχές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των Γκουιτζόου, Σαγκάης, Γκανσού και Σιτσουάν, πρόσθεσε η SCMP .
Σε συνεργασία με το Γραφείο Τροποποίησης Καιρού της Ξινγιάνγκ, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τρεις μεθόδους επικύρωσης για να διασταυρώσει τα αποτελέσματα. Οι μετρήσεις των σταγόνων βροχής έδειξαν ότι το μέγεθος των σταγονιδίων αυξήθηκε από 0,46 mm σε 3,22 mm μετά τη σπορά νεφών, και οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ψύξη στην κορυφή των νεφών έως και 10 βαθμούς Κελσίου και ανάπτυξη περίπου 2,89 χιλιομέτρων, δείχνοντας τον θετικό αντίκτυπο.
Η Σιντζιάνγκ, περιλαμβάνει τμήματα των ερήμων Γκόμπι και Τακλαμακάν.
photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συμφοιτητής της Κέιτ και του Πρίγκιπα Γουίλιαμ σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος
- Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 και 48 δόσεων προς τον ΕΦΚΑ ζητά με επιστολή
- Μάγειρες υποδύονται χαρακτήρες πολεμικών τεχνών…σε κινέζικο εστιατόριο
- Προχωρούν οι Ρώσοι! Καλούν τους Ουκρανούς σε Ποκρόφσκ και Κουπιάνσκ να παραδοθούν για να σωθούν
- Συμφωνία στην Ε.Ε. για τους «πράσινους στόχους» αλλά με… υποχωρήσεις
- Μητσοτάκης-Γκίλφοϊλ: Αυτά ειπώθηκαν μεταξύ άλλων
- Χάρηκε ο Α. Τσίπρας με τη νίκη των διεθνιστών στη Νέα Υόρκη: «Μπορούμε!»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο θρίαμβος του Ζ. Μαμντάνι μπορεί να αλλάξει τα πάντα
- Έκρηξη τα ξημερώματα έξω από κέντρο διασκέδασης στο Περιστέρι
- Οδηγός παθαίνει σοκ όταν βλέπει αεροσκάφος να συντρίβεται μερικά μέτρα μακριά του, vid









