Γεγονότα
1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλλει στην Ιβηρική. Με αφορμή το γεγονός, ο Γκόγια ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του «Οι Εκτελέσεις της 3ης Μαΐου».
1837: Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ’ όλη την ανατολική Μεσόγειο.
1941: Οι Βούλγαροι συστήνουν τη «Διοίκηση του Αιγαίου» στα κατακτηθέντα ελληνικά εδάφη, με πρωτεύουσα την Ξάνθη.
1946: Λίγες μέρες μετά τον θρίαμβό του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Στέλιος Κυριακίδης γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, στο Λευκό Οίκο, εξασφαλίζοντας παράλληλα αθλητικό υλικό και 250.000 δολάρια για τον ελληνικό αθλητισμό, που δοκιμάζεται από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
1960: Ανοίγει στο Άμστερνταμ το Μουσείο Άννας Φρανκ.
1960: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).
1973: Ολοκληρώνεται στο Σικάγο το 108 ορόφων και ύψους 442 μέτρων Σίαρς Τάουερ ως το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.
1999: Το νοτιοδυτικό τμήμα της Οκλαχόμα Σίτι καταστρέφεται από σίφωνα κατηγορίας F5, με απολογισμό 41 νεκρούς και 583 τραυματίες και προκαλώντας ζημιές ύψους 1 δις $. Ο σίφωνας ήταν ένας από τους περισσότερους από 60 σιφώνες που ξέσπασαν στην Οκλαχόμα το 1999 ενώ παρήγαγε επίσης και την υψηλότερη ταχύτητα ανέμου που έχει καταγραφεί ποτέ (484±32 χλμ/ώρα).
2006: Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia, 6 χλμ ανοικτά των νοτίων ακτών της Ρωσίας.
Γεννήσεις
1469: Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς. (Θαν. 21/6/1527)
1887: Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός. (Θαν. 11/9/1954)
1919: Πιτ Σίγκερ, Αμερικανός τραγουδιστής της φολκ και ακτιβιστής, που συνεισέφερε στη διαμόρφωση του τραγουδιού διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ. (Θαν. 27/1/2014)
1948: Ρένα Κουμιώτη, Ελληνίδα τραγουδίστρια (Θαν. 3/4/2023)
1965: Θοδωρής Αθερίδης, Έλληνας ηθοποιός
Θάνατοι
1987: Δαλιδά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γιολάντε Κριστίνα Τζιλιότι, ιταλο-γαλλο-αιγύπτια τραγουδίστρια. (Γεν. 17/1/1933)
1987: Μαρία Δεσύλλα – Λαβράνου, Ελληνίδα ζωγράφος
2011: Θανάσης Βέγγος, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 29/5/1926)
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ισραήλ λέει πως θα βρει και θα εξουδετρερώσει τον Μοτζάμπα Χαμενεΐ
- Κι όμως, μια πολυεδρική επιφάνεια από χάλυβα μπορεί να γίνει λεία σφαίρα μέσα σε 6 δευτερόλεπτα (BINTEO)
- Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση ο Τραμπ σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ
- Συνεχίζονται οι υποβολές αιτήσεων εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία για το ερχόμενο σχολικό έτος
- Τα μέτρα υπέρ των επενδύσεων που ανακοίνωσε η Κούβα είναι “ανεπαρκή”, σύμφωνα με τον Ρούμπιο
- Στην Κωνσταντινούπολη τα μέλη της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν
- Ταξί : Πανελλαδική απεργία και αύριο Τετάρτη – Καθολική συμμετοχή του κλάδου σήμερα, 1η ημέρα της απεργίας
- Τι δήλωσε ο Τραμπ για τον αξιωματούχο που παραιτήθηκε λόγω αντιρρήσεων για τον πόλεμο στο Ιράν
- Hellenic Train: Ποια σιδηροδρομικά δρομολόγια επανέρχονται στον Έβρο
- Νέος κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Τι δήλωσε σχετικά ο Μητσοτάκης









