Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη πραγματοποιούν συνομιλίες τον τελευταίο μήνα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων.
Ενας τέταρτος γύρος συνομιλιών, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το Σάββατο, θα μεταφερθεί σε νέα ημερομηνία, όπως δήλωσε σήμερα το Ομάν, για πρακτικούς λόγους. Το Ομάν διαμεσολάβησε στους προηγούμενους γύρους συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν.
Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί όταν συμφωνήσουν σε αυτήν οι δύο πλευρές, έγραψε στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσαϊντί.
Δημοσιογράφος της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios έγραψε ότι η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή ανάμεσα στο Ιράν, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία (γνωστές συλλογικά ως E3), μπορεί επίσης να αναβληθεί.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να ασχολείται “σοβαρά και αποφασιστικά” στις προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ξεχωριστά, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, προειδοποίησε το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την υποστήριξη των Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη και έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αυτό που οι Χούθι αποκαλούν αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους.
Η Ουάσινγκτον βομβαρδίζει εντατικά τους Χούθι από τα μέσα Μαρτίου, πλήττοντας περισσότερους από 1.000 στόχους. Η Τεχεράνη λέει ότι οι Χούθι ενεργούν ανεξάρτητα.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαήλ Μπαγκάι, επέκρινε «την αντιφατική προσέγγιση των Αμερικανών υπευθύνων λήψης αποφάσεων και την έλλειψη καλής θέλησης και σοβαρότητας στην προώθηση της διπλωματικής οδού», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Η ευθύνη για τις συνέπειες και τις καταστροφικές επιπτώσεις της αντιφατικής συμπεριφοράς και των προκλητικών δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το Ιράν θα βαρύνει την αμερικανική πλευρά», δήλωσε ο Μπαγκάι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πυρηνικές εγκαταστάσεις: Πρωτοβουλία έξι χωρών «τραντάζει» τον πλανήτη
- Διήμερη «απόβαση» του ζεύγους Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Μεθυσμένος άντρας οδηγούσε ροζ παιδικό αυτοκινητάκι σε δρόμο του Καναδά! vid
- Πλεύρης για καραβάνια αλλοδαπών στην Κρήτη: «Παρακολουθούμε αν υπάρχει σκοπιμότητα από πίσω»
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 26χρονο μετά από καταγγελία της 20χρονης συντρόφου του για βιασμό
- Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει εξαπολύσει πάνω από 3.500 drones και 190 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας τον Σεπτέμβριο
- Γυναίκα πούλησε…κυριολεκτικά την ψυχή της για μια συλλογή από κούκλες Labubu!
- Θεσσαλονίκη: 46χρονος είχε αδυναμία …στις δοκούς αλουμινίου
- Τι ειπώθηκε για την πιθανότητα τριμερούς συνάντησης Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας
- Αρβανίτης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να περιθωριοποιεί διεθνώς τη χώρα
Κύρια Θέματα

















