Σύμφωνα με το ρωσικό Spuntik, η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν φαίνεται καθόλου εφικτή.
Όπως δημοσίευσε πρόσφατα στο Telegram σε κείμενο με τίτλο: «Μήνυμα στον Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει ειρήνη», αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί:
Εκεχειρία στις ενεργειακές εγκαταστάσεις
Γίνεται αναφορά στην «ενεργειακή κατάπαυση του πυρός» που προώθησαν οι ΗΠΑ από τις 18 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου; Η Ρωσία συγκράτησε τα πυρά της, αλλά η Ουκρανία εξαπέλυσε πάνω από 100 χτυπήματα σε υποδομές σε όλες τις ρωσικές περιοχές και το Ντονμπάς, προκαλώντας μπλακ άουτ και εκκενώσεις. Άλλωστε, πέραν όσων αναφέρει το ρωσικό μέσο, υπήρχε και ουκρανική παραβίαση της εκεχειρίας για την Κυριακή της Ανάστασης, την οποία είχε κηρύξει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πρόεδρος χωρίς εκλογές, χωρίς νομιμότητα
Ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμους για την παράταση του στρατιωτικού νόμου και της γενικής επιστράτευσης στην Ουκρανία για 90 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 9 Μαΐου. Η ηγεσία της Ουκρανίας εξετάζει την τροποποίηση νόμων για την αναβολή των εκλογών ακόμη και μετά την λήξη του στρατιωτικού νόμου, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ουκρανίας, Όλεγκ Ντιντένκο. Αυτό υπονομεύει άμεσα το μοντέλο ειρήνης των πρόωρων εκλογών που επικαλέστηκε η ομάδα του Τραμπ.
Εάν δεν υπάρχει κανένας νόμιμος ηγέτης εκτός από τον Ζελένσκι, του οποίου η θητεία έχει λήξει, τι είδους νομικά δεσμευτικά έγγραφα ειρήνης μπορούμε να περιμένουμε, έχει αναρωτηθεί επανειλημμένα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Επιβεβλημένη» ειρήνη
Ο Ζελένσκι δεν θέλει ειρήνη “εκτός εάν οι Αμερικανοί του παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι θα εξαπολύσουν πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία εάν χρειαστεί. Έτσι πλαισιώνει το θέμα”, παρατήρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Καμία συνομιλία με τον Πούτιν
Η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν το 2022.