Η Ουκρανία κήρυξε συναγερμούς για αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το ανατολικό μισό της χώρας, καθώς εκρήξεις συγκλόνισαν νωρίς σήμερα το πρωί την πόλη Νικολάεφ, ανακοίνωσαν οι αρχές, ώρες μετά τον τερματισμό της μονοήμερης πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός που είχε κηρυχθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε την Κυριακή ότι δεν θα παραταθεί η εκεχειρία.
Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της εκεχειρίας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε επανειλημμένα την προθυμία της Ουκρανίας να σταματήσει τα πλήγματα για 30 ημέρες.
Ωστόσο ο Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022 και διέταξε το Σάββατο την αναστολή κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), δεν έδωσε εντολή να παραταθεί.
«Δεν υπήρξαν άλλες διαταγές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όταν ερωτήθηκε αν η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να παραταθεί .
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές κηρύχθηκαν σε περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, και οι συναγερμοί σταδιακά επεκτάθηκαν προς τις κεντρικές περιφέρειες της χώρας.
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 4:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Εκρήξεις συγκλόνισαν το ουκρανικό λιμάνι Νικολάεφ, ανέφερε μέσω του Telegram ο δήμαρχος Ολεκσάντρ Σένκεβιτς. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οφείλονταν στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ή αν τα ρωσικά όπλα έπληξαν κάποιο στόχο.
Οι Ουκρανοί φέρονται να παραβίασαν την εκεχειρία, όπως είχαν πράξει με την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές υποδομές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι ουκρανικές δυνάμεις πυροβόλησαν 444 φορές εναντίον ρωσικών θέσεων και ότι μέτρησε περισσότερες από 900 ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προσθέτοντας ότι υπήρξαν νεκροί και τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, προειδοποιώντας εμμέσως το Κίεβο πως δεν θα ασχοληθούν για πολύ με το θέμα.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε λύση, η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντά της.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σάντα Κρουζ ντελ Ισλότε – Γνωρίστε το πιο πυκνοκατοικημένο νησί στον κόσμο με τους 1.200 κατοίκους, vid
- O τελευταίος αγώνας του John Cena στα ρινγκ – Το βίντεο-αφιέρωμα και η συγκίνηση, vid
- Το θαυματουργό λεμόνι ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου!
- Με το ίδιο νόμισμα; Υπάρχει πρόθεση να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Εκτέλεσαν παιδόφιλο δολοφόνο στον δρόμο λίγες ώρες αφότου αποφυλακίστηκε, vid
- Προσομοίωση – σοκ δείχνει πώς 30 πακέτα τσιγάρα μπορούν να καταστρέψουν τους πνεύμονές σας, vid
- Λάρισα: Αυτά είναι τα αιτήματα των αγροτών που αποστέλλονται προς τον πρωθυπουργό
- Ν. Ανδρουλάκης: Η ανείπωτη τραγωδία στο Σίδνεϊ προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό
- «ΗΡΩΑΣ»: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν τον περαστικό που άρπαξε το όπλο του δράστη του μακελειού
- Αυστραλία: Τουλάχιστον 12 νεκροί και περίπου 30 τραυματίες από την επίθεση σε παραλία του Σίδνεϊ









