Ο ΙΑΕΑ, μια υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Βιέννη, έχει αναλάβει να επαληθεύσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, καθώς και το Ισραήλ, υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και υπερασπίζεται το δικαίωμά της στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός της για ειρηνικούς σκοπούς, κυρίως για την παραγωγή ενέργειας.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο στάδιο σε αυτές τις σημαντικές διαπραγματεύσεις» που θα φιλοξενηθούν το Σάββατο στη Ρώμη, είπε ο Γκρόσι, ο οποίος επισκέπτεται την Τεχεράνη. «Ξέρουμε ότι διαθέτουμε λίγο χρόνο, για αυτό βρίσκομαι εδώ (…) για να διευκολύνω τη διαδικασία», πρόσθεσε, μιλώντας σε πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Γκρόσι συναντήθηκε το πρωί με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Μοχαμάντ Εσλαμί, τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Δεν διέρρευσε καμία λεπτομέρεια από τη συζήτησή τους.
Η επίσκεψη του Γκρόσι ανοίγει «ένα ευαίσθητο κεφάλαιο της ιρανικής διπλωματίας», έγραφε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Shargh που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, που συναντήθηκε επίσης με τον Γκρόσι, έκανε λόγο για μια «χρήσιμη συζήτηση». «Τους επόμενους μήνες, ο Οργανισμός μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ειρηνική διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού θέματος», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυτές είναι οι εικόνες από τη χριστουγεννιάτικη Μελιτόπολη των Ρώσων, vid
- Tι δεν παραγγέλνουν ποτέ όταν τρώνε έξω σε εστιατόρια οι ειδικοί τροφίμων
- Ταινίες Πρώτης Προβολής: Κλασικός Τζάρμους, έκπληξη από τη Βραζιλία και Καποδίστριας
- Τα «καρφιά» Ερντογάν για Αιγαίο και Κύπρο και τα μηνύματα σε Ελλάδα και Ισραήλ
- Μάχη στα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν! Υπάρχουν νεκροί
- Αθήνα: Πότε ήταν τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα από το 1900 μέχρι σήμερα
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χριστουγεννιάτικα το Λος Άντζελες
- Έκκληση για… ειρήνη θα κάνει ανήμερα των Χριστουγέννων ο Πάπας
- Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man», vid
- Μνήμες Χριστουγέννων μιας άλλης εποχής – “Χωρίς πολύχρωμα φώτα και στολισμούς, γεμάτα γαλήνη”









