Η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος δέσμευσε τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία κυκλώματος αλλοδαπών προσώπων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό χώρο (εργολαβιών), το οποίο ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων έγινε με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ενώ ήδη διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία σχετικό πόρισμα, στο οποίο περιλαμβάνονται και σχεδιαγράμματα των διαδρομών ροής του «μαύρου» χρήματος.
Μέλη του κυκλώματος είναι 40 φυσικά πρόσωπα, όλοι αλλοδαποί από βαλκανικές χώρες και 15 εταιρείες που είχαν ιδρύσει. Εξ αυτών των εταιρειών οι τρεις λειτουργούσαν νόμιμα, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες ήταν ενδιάμεσες (απομονωτές) και εταιρείες κέλυφος.
Ο κύκλος των ύποπτων συναλλαγών για την περίοδο 2020-2023 που διενεργήθηκε η έρευνα διαπιστώθηκε ότι φτάνει τα 16.500.000 ευρώ συν 1,5 εκατ. ευρώ που είχαν λάβει από πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης.
Η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων, χρηματιστηριακών προϊόντων και περίπου 20 ακινήτων ανά την Ελλάδα, τα οποία ανήκουν στα ελεγχόμενα πρόσωπα και στις 15 εταιρείες που συνδέονταν με αυτούς.
Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εμφανιζόμενοι ως επιχειρηματίες δημιούργησαν χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο, ενώ εισέπραξαν από το Δημόσιο ως ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ με το πρόσχημα ότι θα διατεθεί για την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών. Η συνολική ζημιά σε βάρος του Δημοσίου είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, συντάχθηκε πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία για πέντε κακουργήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Το κύκλωμα είχε δραστηριοποιηθεί στην Αθήνα, την Δυτική Μακεδονία, την Λάρισα, την Κοζάνη, τη Μαγνησία, την Κόρινθο, κ.α.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η κινεζική πρεσβεία προτρέπει τους Κινέζους πολίτες στην Ντόχα να αποφεύγουν “τις αχρείαστες εξόδους”
- Μαφία της Κρήτης: Στη φυλακή τα δύο αδέλφια για το κύκλωμα εκβιασμών, μετά τις απολογίες τους
- Ο Λευκός Οίκος φέρεται να είχε ενημερωθεί για την ισραηλινή επίθεση στο Κατάρ εναντίον της Χαμάς
- Νέο λουτρό αίματος στη ΛΔ Κονγκό: Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν πάνω από 50 αμάχους σε κηδεία
- Τεταμένο το κλίμα! Το Κατάρ αναφέρει πως «δεν θα ανεχθεί» την συμπεριφορά του Ισραήλ
- Σκληρή κριτική από Σδούκου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
- Ρώσοι στρατιώτες φορούν προστατευτικές στολές για να είναι «αόρατοι» στις θερμικές κάμερες, vid
- Αυτό ανακοίνωσε το γραφείο του Νετανιάχου για την επίθεση κατά της Χαμάς στο Κατάρ
- Θεσσαλονίκη: Άνδρας επιτέθηκε στους οικείους του επειδή έφεραν παπά για ευχέλαιο στο σπίτι
- Eurobasket: Απολογήθηκε σε Έλληνες δημοσιογράφους ο προπονητής της Λιθουανίας, vid