Το πλοίο, το Kiwala, τελεί υπό τις κυρώσεις της ΕΕ από τον Φεβρουάριο ως μέρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, όρος που χρησιμοποιούν οι δυτικές χώρες για τα πλοία που, όπως λένε, η Μόσχα αναπτύσσει για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις. Τα πλοία αυτά συνήθως δεν υπόκεινται σε καθεστώς ρυθμίσεων ούτε ασφαλίζονται από συμβατικούς δυτικούς παρόχους.
Το Kiwala κατευθυνόταν προς τη Ρωσία κατά τη στιγμή της σύλληψης, σύμφωνα με τα στοιχεία της MarineTraffic. Είχε σημαία Τζιμπουτί, αλλά ένας αξιωματούχος της Εσθονικής Αρχής Μεταφορών δήλωσε ότι το Τζιμπουτί αρνήθηκε ότι ήταν νηολογημένο εκεί.
«Νωρίς σήμερα το πρωί, το Πολεμικό Ναυτικό της Εσθονίας συνέλαβε ένα πλοίο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις χωρίς να έχει σημαία κράτους», ανέφερε ο Εσθονός πρωθυπουργός Κρίστεν Μίχαλ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X.
«Η Εσθονία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις ύποπτες δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα», πρόσθεσε.
Κατά τη συμπερίληψη του πλοίου στο μητρώο κυρώσεων τον Φεβρουάριο, η ΕΕ δήλωσε ότι εμπλέκεται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου «ενώ εφαρμόζει παράτυπες και υψηλού κινδύνου ναυτιλιακές πρακτικές».
«Λόγω των υποψιών ότι το πλοίο δεν είχε σημαία, οι εσθονικές αρχές αντέδρασαν. Το πλήρωμα και ο πλοίαρχος ήταν συνεργάσιμοι», δήλωσε ο Κρίστιαν Τρούου, διευθυντής του ναυτιλιακού τμήματος της εσθονικής αρχής μεταφορών.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν πλοία και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και το πλοίο επιθεωρείται, ενώ η Εσθονία συνομιλεί με το Τζιμπουτί για να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες, δήλωσε ο Τρούου.
Δείτε ΕΔΩ το βίντεο από την επιχείρηση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo αρχείου
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Δαμίγος: Το 2026 θα είναι μία χρονιά προκλήσεων και αγώνων για τη βιοτεχνία και την μικρομεσαία επιχείρηση
- «Ειρήνη επί γης» – Ο Τραμπ έδωσε το «σύνθημα» της δεξιάς τάξης πραγμάτων για το 2026
- Οι Λιθουανοί… φοβούνται τους πυραύλους του Πούτιν – Τι ανακοίνωσαν
- Τραγωδία στη Γερμανία: Δυο 18χρονοι νεκροί εξαιτίας δυστυχημάτων από ρίψεις πυροτεχνημάτων
- Με μαγική Κλαυδία, Φουρέιρα και drone show άλλαξε ο χρόνος στην Αθήνα – ΦΩΤΟ, vid
- Επιστολή ΕΒΕΑ προς τις επιχειρήσεις για την ετήσια ανανέωση 2026 της εξαγωγικής επωνυμίας
- Κλιματικός «βάνδαλος» τα βρήκε… σκούρα μπροστά στη βασιλική φρουρά, vid
- Βραζιλία: Ο δεξιός Μπολσονάρου παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο και επιστρέφει στο κελί του
- ΔΥΠΑ: 167 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Ιανουάριο σε όλη τη χώρα
- 100 Χρόνια ΠΑΟΚ! Εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα πάνω από την Τούμπα, vid









