Η πώληση έχει σκοπό να υποστηριχθεί «η ασφάλεια στρατηγικού εταίρου», σύμφωνα με σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Μανίλα βρίσκεται σε διένεξη με το Πεκίνο για διεκδικούμενο τομέα στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Η ανακοίνωση έγινε την ημέρα που οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν ευρείας κλίμακας γυμνάσια με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών μονάδων γύρω από την Ταϊβάν, πρόβα επιβολής αποκλεισμού στη νήσο που το Πεκίνο χαρακτηρίζει επαρχία του.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, σε επίσκεψή του στο αρχιπέλαγος, τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες, παραδοσιακοί σύμμαχοι, πρέπει να σταθούν «πλάι-πλάι» και να αντιμετωπίσουν τις απειλές» τις οποίες εγείρουν, κατ’ αυτόν, «οι κινέζοι κομμουνιστές», με φόντο την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.
Η Μανίλα και η Ουάσιγκτον ενίσχυσαν τη συνεργασία τους στο πεδίο της άμυνας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος το 2022, προβάλλοντας σθεναρή αντίθεση στις κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν ολόκληρης της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ωστόσο διεκδικήσεις προβάλλουν επίσης οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και το Μπρουνέι.
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Φόβος και τρόμος! Ο Πούτιν έδωσε λεπτομέρειες για τον Burevestnik (video)
- «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»: Ανοίγει η πλατφόρμα συμπλήρωσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου
- Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κάνναβης στον Πειραιά – Δύο συλλήψεις
- Τροποποίηση για το παράβολο χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής τύπου «Β.6.»
- Βόρεια Λωρίδα της Γάζας: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε στοχευμένη επιδρομή
- ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 49χρονος που έδωσε στον ανήλικό γιο του φωτοβολίδες σε ποδοσφαιρικό αγώνα
- Νέο δικαστικό «μπλόκο» των διεθνιστών στον Τραμπ, αυτή τη φορά για την ανάπτυξη Εθνοφρουράς
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 28χρονοι για επιθέσεις με οπαδικά χαρακτηριστικά
- Κρεμλίνο: Όπλα όπως το Oreshnik μας παρέχουν ασφάλεια μπροστά στις ρωσοφοβικές δηλώσεις
- Την άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΑΑΔΕ
ΧΡΕΗ
ΑΨΙΔΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΑΑΔΕ
ΓΙΟΡΤΗ
ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ









