Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης «σηματοδοτεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για την εξάλειψη αυτής της σοβαρής λοιμώδους νόσου», αναφέρει στο μήνυμά της η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.
Η φυματίωση παραμένει ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, καθώς προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis και μεταδίδεται αερογενώς και παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών, η νόσος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή, ιδίως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται από φυματίωση κάθε χρόνο, ενώ περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο ετησίως, καθιστώντας την έτσι μία από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες.
Σημειώνεται ότι η πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB) αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην επιτυχή θεραπεία, με 500.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο.
«Η φυματίωση δεν ανήκει στο παρελθόν, παραμένει παγκόσμια πρόκληση. Παρόλα αυτά, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες στρατηγικές χωρίς στιγματισμό των ασθενών. Βασικότερος παράγοντας αντιμετώπισης και ελέγχου της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση. Με την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση και την ορθή και στοχευμένη θεραπεία, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τον αντίκτυπο αυτής της ασθένειας», συμπληρώνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας. Καλεί την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε η φυματίωση να πάψει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. «Με συνεργασία, ενημέρωση και δράση, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς φυματίωση», καταλήγει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω μέσω ΔΥΠΑ, σε δομές Υγείας
- Υπουργικές ανακοινώσεις σήμερα το μεσημέρι για τους αγρότες
- Όσα πρέπει να ξέρετε για το Δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα
- Για ποιούς ανακοινώθηκαν εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για την περίοδο των Χριστουγέννων
- Προσωρινή μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ
- Ελληνικό σκάφος γεμάτο κοκαΐνη εντοπίστηκε στον Ατλαντικό, ξεκίνησε από τη Νέα Μηχανιώνα
- Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και ΕΕ: Αυτό είναι το πρώτο βήμα αντίδρασης της Μόσχας
- Γάζα: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ σχετικά με το σχέδιο Τραμπ
- Είναι ένας «από τους ακρογωνιαίους λίθους» για να επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα – Ξεκάθαρη η Μόσχα
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,1% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το β’ τρίμηνο του 2025
Κύρια Θέματα









