Τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC) αναδύονται παγκοσμίως (βλ. Ρωσία, Σιγκαπούρη και Κίνα) και η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση.
Αυτό το πρότζεκτ υπόκειται στην έγκριση των κύριων ευρωπαϊκών ενδιαφερομένων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο), αλλά δεν προβλέπει άμεση διαβούλευση με τους ευρωπαίους πολίτες.
Μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο η ΕΚΤ θα έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο προσέγγισης, πρότυπα προμηθειών και παρόχους τεχνολογίας.
Επί του παρόντος, το Ψηφιακό Ευρώ βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και κανείς δεν μπορεί να το αγοράσει ή να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό.
Η Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στις αρχές Μαρτίου:
«Πρέπει να προετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον. Η ΕΚΤ προβλέπει ένα ψηφιακό ευρώ ως ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, δωρεάν και που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα απορρήτου».
Προς ώρας οι Βρυξέλλες έχουν αφήσει να εννοηθεί πως το ψηφιακό ευρώ (στην αρχή τουλάχιστον) θα… «συνυπάρχει» με τα μετρητά και ότι εν αντιθέσει με το e-CNY (το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας) δεν θα συνδέεται με μια βαθμολογία «κοινωνικής πίστωσης» ούτε θα θέσει όρια στον τρόπο με τον οποίο ξοδεύονται τα χρήματα.
ΑΠΕΜΠΕ – EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Με Γερμανία, Ολλανδία και Σερβία στον 2ο όμιλο της League A η Ελλάδα
- Σαουδική Αραβία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Βρετανίας στην όαση Αλ Ούλα και την αρχαία πόλη Έγρα, vid
- Συλλυπητήρια ανακοίνωση Αντ. Σαμαρά για την απώλεια του Αναστάση Παπαληγούρα
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκεντρώσεων και αγροτικών κινητοποιήσεων
- Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Στάρμερ στην Βρετανία
- Ζεφύρι: 38χρονος έκλεψε 100 μέτρα καλώδια του σιδηροδρομικού δικτύου και αφαίρεσε εξαρτήματα
- ΑΑΔΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ
- Γροιλανδία: Η Σουηδία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη για περιπολίες στην περιοχή
- Από αύριο η 52η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη – Πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας και 150 επιχειρήσεις
- Τελικά η Ινδία θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο; Τι ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στην χώρα









