Ο Φρανσουά Μπαϊρού εκτίμησε σήμερα ότι «η διαπραγμάτευση δεν έχει αποτύχει εντελώς ακόμη» όσον αφορά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτέ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση των Βρυξελλών να επιβάλει με τη σειρά της δασμούς στο αμερικάνικο μπέρμπον ήταν «γκάφα».
Η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη δασμούς σε πολλά αμερικανικά προϊόντα, όπως στο μπέρμπον, τις μοτοσικλέτες και τα σκάφη, σε αντίποινα για τους δασμούς 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο. Αμέσως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έτοιμος να αυξήσει στο 200% τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά εάν οι Βρυξέλλες δεν εγκαταλείψουν την ιδέα να φορολογήσουν το μπέρμπον κατά 50%. «Έγιναν γκάφες; Πιθανότατα ναι, επειδή αντιμετωπίσαμε το μπέρμπον του Κεντάκι σαν να ήταν εμπορική απειλή, επειδή ανασύραμε έναν πολύ παλιό κατάλογο, χωρίς να τον ξαναδιαβάσουμε, όπως θα έπρεπε. Αυτό έγινε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
«Έχουμε 15 ημέρες μπροστά μας για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση» με τις ΗΠΑ «και εργαζόμαστε εδώ και εβδομάδες για να βρούμε μια λύση με την Κίνα, που επέβαλε δασμούς» τον περασμένο Οκτώβριο στο ευρωπαϊκό μπράντι. Το γαλλικό κονιάκ συνιστά το 95% των εξαγωγών μπράντι στην Κίνα, εξήγησε.
Ο Μπαϊρού είπε ότι θέλει να προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν καθώς πιστεύει ότι «η διαπραγμάτευση δεν έχει αποτύχει πλήρως ακόμη». Υπενθύμισε ότι, παρά τις αναρτήσεις του Τραμπ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, «δεν υπάρχει ακόμη απόφαση».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «αυτό που κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μια πλήρης αποσταθεροποίηση, ακόμη και για τον λαό του» επειδή οι δασμοί που επιβάλλονται στα προϊόντα άλλων χωρών «εισάγουν πληθωρισμό» στις ΗΠΑ και «οι τιμές αυξάνονται».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Την Κυριακή η γιορτή γεύσης στη Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
- Τουρκία: Εξακολουθούμε να έχουμε τους ρωσικούς S-400 και δεν αλλάζει αυτό
- Ανακαλύφθηκε πίνακας 400 ετών του Ρούμπενς, «αληθινή ομολογία πίστης» – Απεικονίζει το έργο “Ο Χριστός στον Σταυρό”
- Θεσσαλονίκη: Nεκρός 29χρονος δικυκλιστής σε τροχαίο στη Λ. Γεωργικής Σχολής – Ποινική δίωξη σε 4 άτομα
- Μπορεί να το ζήσουμε και αυτό; Τι συζητιέται έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο της Ελλάδας
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
