Η Ουκρανία φέρεται να είπε «ναι» σε άμεση κατάπαυση του πυρός 30 ημερών.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα άρουν αμέσως την διακοπή της ανταλλαγής πληροφοριών και συνεχίζουν την βοήθεια σε σχέση με την ασφάλεια.
Το κείμενο της κοινής δήλωσης:
Σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας —υπό την ευγενική φιλοξενία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν— οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία έκαναν σημαντικά βήματα προς την αποκατάσταση της βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία.
Οι εκπρόσωποι και των δύο εθνών επαίνεσαν τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού για την υπεράσπιση του έθνους τους και συμφώνησαν ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει μια διαδικασία για διαρκή ειρήνη.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία επανέλαβε την έντονη ευγνωμοσύνη του ουκρανικού λαού προς τον Πρόεδρο Τραμπ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών για την πιθανή ουσιαστική πρόοδο προς την ειρήνη.
Η Ουκρανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για θέσπιση άμεσης, ενδιάμεσης εκεχειρίας 30 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί με κοινή συμφωνία των μερών και η οποία υπόκειται σε αποδοχή και ταυτόχρονη εφαρμογή από την Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν στην Ρωσία ότι η ρωσική αμοιβαιότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη ειρήνης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν αμέσως την διακοπή της ανταλλαγής πληροφοριών και θα συνεχίσουν την βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία.
Οι αντιπροσωπείες συζήτησαν επίσης τη σημασία των προσπαθειών ανθρωπιστικής βοήθειας ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας, ιδίως κατά την προαναφερθείσα κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, της απελευθέρωσης αμάχων κρατουμένων και της επιστροφής των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν βίαια.
Και οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ονομάσουν τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και να ξεκινήσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις για μια διαρκή ειρήνη που εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να συζητήσουν αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις με εκπροσώπους από την Ρωσία.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία επανέλαβε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία.
Τέλος, οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν να συνάψουν το συντομότερο δυνατό μια συνολική συμφωνία για την ανάπτυξη των κρίσιμων ορυκτών πόρων της Ουκρανίας για την επέκταση της οικονομίας της Ουκρανίας και την εγγύηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας και ασφάλειας της Ουκρανίας.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-ANDRIY YERMAK TELEGRAM
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κυρανάκης: «Η απόδειξη ότι το τρένο ουδέποτε εισήλθε στην αντίθετη γραμμή», vid
- Λένε για νέο περιστατικό με drone – Είχαν διακοπεί προσωρινά οι πτήσεις σε αεροδρόμιο του Βελγίου
- O Πολ ΜακΚάρτνεϊ προτρέπει τους διοργανωτές της COP30 να προσφέρουν μόνο …χορτοφαγικά γεύματα
- Το «καρφί» Υπουργού του Τραμπ ενώπιον Μητσοτάκη για την καταστροφική πράσινη ενέργεια
- Ινδονησία: Δεκάδες τραυματίες νοσηλεύονται έπειτα από έκρηξη σε τζαμί, vid
- Βέροια: Αιματηρή συμπλοκή με κυνηγετική καραμπίνα στο φράγμα του Αλιάκμονα
- Βίντεο με την Ανταρκτική στους -62°C άφησε άφωνο το διαδίκτυο, vid
- Παπαθανάσης: Νέα δάνεια ύψους 780 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας
- Σήμερα η συνάντηση του Όρμπαν με τον Τραμπ
- Μητσοτάκης: Να επιβληθεί απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου









